Tennet söker investerare – Norges oljefond pekas ut som möjlig köpare och delägare

Tysklands energisystem står inför ett stort teknikskifte. För att möjliggöra landets energiomställning måste tusentals kilometer nya ledningar byggas, framför allt för att kunna transportera vindkraftsel från norra Tyskland till södra delar av landet. Foto: Tennet
Tysklands energisystem står inför ett stort teknikskifte. För att möjliggöra landets energiomställning måste tusentals kilometer nya ledningar byggas, framför allt för att kunna transportera vindkraftsel från norra Tyskland till södra delar av landet. Foto: Tennet

Den nederländska elnätsoperatören Tennet undersöker nu möjligheterna att delvis sälja sitt tyska dotterbolag, Tennet Tyskland. Bolaget står inför omfattande investeringsbehov i samband med utbyggnaden av det tyska stamnätet, och har därför inlett samtal med möjliga investerare. Enligt uppgifter i tyska medier är världens största statliga investeringsfond – Norges oljefond – en av de aktörer som nu visar intresse.

I maj 2025 beskrevs affären som Europas största kommande energideal, och nu börjar namn på möjliga köpare dyka upp. Förhandlingarna gäller en försäljning av en minoritetspost i Tennet Tyskland – det vill säga att den nederländska staten fortsatt skulle vara majoritetsägare via moderbolaget Tennet.

– Med tanke på en eventuell privatplacering kommer Tennet att fortsätta samtalen med potentiella investerare i syfte att få ett bindande bud för att täcka kapitalbehovet i Tennet Tyskland, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Oljefonden kan få sällskap av fler

Enligt källor till Handelsblatt ska Norges Bank Investment Management – den del av Norges centralbank som förvaltar Oljefonden (Government Pension Fund Global) – vara en av huvudintressenterna. Tillsammans med andra institutionella investerare kan man tänka sig att gå in med flera miljarder euro.

Det norska intresset är dock inte bekräftat. På frågor från Handelsblatt har Norges Bank inte kommenterat uppgifterna. Enligt andra uppgifter finns även den nederländska pensionsförvaltaren APG och Singapores statliga fond GIC bland de potentiella intressenterna.

Marknadsanalysföretaget ION Analytics rapporterade i juni att flera stora infrastrukturinvesterare lämnat in icke-bindande bud för en minoritetspost i Tennet Tyskland. Beslut om vägval väntas i september 2025.

Vid sidan av privatplacering är ett börsintroduktion också ett alternativ. Tennet uppger att man i nära samråd med den nederländska staten utreder båda vägarna vidare under sommaren.

– Om det skulle bli aktuellt med en börsintroduktion skulle investerare behöva förbinda sig att köpa en väsentlig andel av aktierna, säger bolaget.

Europas elnät står inför gigantiska investeringar

Tennet är i dag ansvarigt för det nederländska stamnätet och en betydande del av det tyska högspänningsnätet. Men man anser nu att det är mer ändamålsenligt om varje land ansvarar för sitt eget elnät.

– Tennet driver i dag både det nederländska och delar av det tyska stamnätet, men erkänner att både Nederländerna och Tyskland föredrar att äga, driva och kontrollera sina egna elnät, uppger företaget.

Tysklands energisystem står inför ett stort teknikskifte. För att möjliggöra den gröna omställningen måste tusentals kilometer nya ledningar byggas, framför allt för att kunna transportera vindkraftsel från norra Tyskland till södra delar av landet.

En betydande del av dessa nya ledningar förläggs under jord – vilket är mycket kostsamt. Den tyska nätmyndigheten, Bundesnetzagentur, har bedömt att kostnaderna för att bygga ut överföringsnäten fram till år 2045 kan uppgå till omkring 320 miljarder euro, om huvuddelen av ledningarna grävs ner. Väljer man i stället luftledningar i större utsträckning uppskattas kostnaden minska till cirka 284,7 miljarder euro.

Ett första försök till att förverkliga försäljningen strandade tidigare. Under första halvåret 2024 fördes samtal mellan Tennet och den tyska regeringen, men affären föll på grund av invändningar från dåvarande finansministern Christian Lindner.

Tennet hoppas nu att en ny lösning ska kunna presenteras inom kort, och vill inleda nya diskussioner med den tyska regeringen om möjligheten till ett fullständigt ägarbyte.

– Det handlar om att hitta acceptabla villkor för ett övertagande, enligt bolaget.

Ett strategiskt vägval för energisystemet

En möjlig delägare i Tennet Tyskland skulle inte bara bidra med kapital, utan också ta en aktiv roll i att forma framtidens europeiska elinfrastruktur. Att Oljefonden nämns som en av de troliga investerarna är i så fall ett tecken på hur viktig frågan om energiöverföring blivit – både finansiellt och strategiskt.

Om affären går i lås kan den norska fonden komma att spela en nyckelroll i det tyska energiomställningsprojektet. Det skulle också vara ett viktigt steg för att öka robustheten och kapaciteten i elnäten, vilket är en grundförutsättning för att klara klimatomställningen i hela Europa.

Hur försäljningen till sist utformas – och om det blir en börsintroduktion eller en direkt privatplacering – återstår att se. Men oavsett modell är det tydligt att Tennet, liksom många andra aktörer i energibranschen, söker nya vägar för att möta framtidens stora investeringar.

Källa: Handelsblatt, Reuters, ION Analytics