Fusion lönsamt enligt experter

Testreaktorn ITER ska visa att fusionsenergi är vetenskapligt och tekniskt genomförbart. Illustration: ITER Organization

Enligt ny brittisk forskning skulle fusionskraft kunna bli en ekonomiskt gångbar energikälla inom några årtionden och beslutsfattare uppmanas att börja planera för att bygga fusionsreaktorer för att ersätta konventionella kärnkraftverk.

Forskare vid Durham University och Culham Centre for Fusion Energy har omprövat fusionskraftens ekonomi, med hänsyn till de senaste framstegen inom supraledarteknik. Deras analys av kostnaderna för att bygga, driva och avveckla ett fusionskraftverk visar på fusionskraftens finansiella gångbarhet jämfört med traditionell kärnkraft, baserad på fission.

Forskningen bygger vidare på tidigare resultat, som visar att ett fusionskraftverk kan generera elektricitet till ungefär samma pris som ett fissionskraftverk, och identifierar nya fördelar med att använda ny supraledarteknik.

- Självklart har vi behövt göra antaganden, men vad vi kan säga är att våra prognoser tyder på att fusion inte kommer att vara avsevärt mycket dyrare än fission, säger Damian Hampshire från Centre for Material Physics vid Durham University, som ledde studien.

Denna slutsats stöder möjligheten att fusionsreaktorer inom en generation eller två kommer att ge oss nästan obegränsad tillgång till energi utan att bidra till den globala uppvärmningen eller att producera betydande mängder skadliga biprodukter.

Damian Hampshire hoppas att analysen kommer att hjälpa till att övertala beslutsfattare och den privata sektorn att investera mer i fusionskraft.

- Även om det fortfarande finns en del tekniska utmaningar att övervinna har vi tagit fram ett starkt argument, som stöds av den bästa tillgängliga datan, för att fusionskraftverk snart kan vara ekonomiskt gångbara. Vi hoppas att detta kickstartar investeringar för att övervinna de återstående tekniska utmaningarna och snabbar upp planeringsprocessen för möjligheten till en fusionsdriven värld, säger Damian Hampshire.