EDP påskyndar utfasningen av kol

EDP gör Portugal kolfritt. Foto: EDP

Det händer en hel del på den iberiska halvön just nu. Energibolaget EDP ​​har beslutat att stänga ett antal iberiska koleldade kraftverk, inklusive de sista i Portugal, som företaget överväger att omvandla till grön vätgasproduktion istället.

Den franska energikoncernen Total köpte tidigare under våren en stor kundportfölj från Energias de Portugal och två av spanska EDP:s gaseldade kraftverk. 

- Detta gör Total till ett bredare energiföretag, sade toppchefen till nyhetsbyrån Ritzau.

Den franska energikoncernen Total steg på Parisbörsen efter att det visade sig att gruppen avsåg att köpa en stor kundportfölj från Energias de Portugal och två av den spanska EDP:s gaseldade kraftverk, vilket kommer att göra fransmännen till en större aktör i Spanien. och Portugal, skriver Reuters.

En andel i Total steg i detta sammanhang 5,3 procent till 32,49 euro.

Förvärvet var i linje med strategin att gå in på elmarknaden, eftersom energiföretaget känner ett ökande tryck.  Man vill minska exponeringen för fossila bränslen.

Dessa två kraftverk representerar en kapacitet på nästan 850 megawatt. Transaktionen värderas till cirka 515 miljoner euro.

- Detta är ett stort nytt steg i Totals ambition att bli ett bredbaserat energiföretag", säger Patrick Pouyanne, ordförande och VD, i ett uttalande.

Dessutom har Total uttalat att det har avskrivit sina planer på att köpa den ghananska delen av Occidental Petroleum.