Wärtsilä bygger kraftverk och energilagringsanläggningar på Jungfruöarna

Jungfruöarnas huvudstad St. Thomas. Kraftverket som byggs på Jungfruöarna måste ha en total effekt upp till 36 megawatt, medan energilagret måste kunna leverera 9 megawatt i upp till två timmar åt gången. Foto: Creative Commons Lic.

Det finländska energiföretaget har tecknat ett avtal om ett 36 megawatt starkt kraftverk och ett energilager. Båda kommer att levereras till det tidigare danska kolonin, Jungfruöarna. Idag tillhör öarna USA.

Finländska Wärtsilä kommer att presentera ett nytt EPC-kontrakt inom kort. Det gör det möjligt för energibolaget att bygga ett kraftverk med fyra generatorer och ett energilagringssystem på de amerikanska Jungfruöarna.

Anläggningen måste kunna bränna både LPG och LFO-gas samtidigt som den kan lagra energi via Wärtsiläs egen batteriteknologi. Dess totala effekt måste vara upp till 36 megawatt, medan energilagret måste kunna leverera 9 megawatt i upp till två timmar åt gången.

Lösningen måste hjälpa till att hålla öns strömförsörjning igång och göra den mer pålitlig. Samtidigt borde det göra öarna mindre beroende av dieselbränsle. Detta säger Lawrence Kupfer, VD för US Virgin Islands Water and Electricity Authority, i ett pressmeddelande.

Edmund Phillips, Wärtsiläs affärsutvecklingschef, konstaterar på samma plats att hybridlösningen mellan LPG och LFO kommer att säkerställa större flexibilitet och stabilitet i nätverket runt skärgården.

- Projektet visar de unika tekniska egenskaperna som är förknippade med att kombinera ett kraftverk och energilagring, och det understryker vårt åtagande att skapa en energiövergång till lägre koldioxidutsläpp, säger han.

Planen är att anläggningen ska vara i full drift från och med våren 2022.