Wärtsilä lanserar flexibel motor på POWERGEN Asia

31DF-motorn är speciellt konstruerad för tvåstegs turboladdning och ger en effekt på 11 megawatt. Bild: Wärtsilä

Finska Wärtsilä introducerade nyligen energiteknologikoncernens senaste motor- och kraftverkslösning på kraftproduktionsmarknaderna.

Wärtsiläs multi-bränslemotor 31DF är designad för att erbjuda flexibilitet för bränsleval och ojämförligt effektiva och dynamiska driftsfunktioner.

Wärtsilä säger att motorn är en utmärkt lösning för marknader med förväntad utökad gasförsörjning, men som ännu inte finns, eller där det finns oro för tillgänglighet eller prisfluktuationer på gasformigt bränsle.

Dieselversionen av Wärtsilä 31-motor för fartygsframdrivning har erkänts av Guinness World Records som den mest effektiva 4-takts-dieselmotorn i världen.

- Den här nya motorn är väl beprövad redan inom marina applikationer och är nu en omvandlingsklar lösning för energisektorn", säger Antti Kämi, vice ordförande för motorkraftverk vid Wärtsilä Energy Business.

Wärtsilä 31DF-motorn kan startas extremt snabbt vilket underlättar enkel integration av förnybara energikällor. Dessa funktioner tillåter en övergripande högre nivå av systemeffektivitet.

Motorns bränsleflexibilitet förbättrar energisäkerheten och ökar motståndskraften i händelse av oförutsägbara avbrott av bränsletillförsel.

Om en tillförlitlig gasförsörjning blir tillgänglig efter installation av motorn, kan den omvandlas till ren gasdrift vid behov.

Kämi tillfogar att tack vare moduliteten i motordesignen kan motorn också anpassas för drift med förnybara bränslen när de blir tillgängliga. Genset kan synkroniseras med elnätet inom 30 sekunder och kan nå full belastning inom 120 sekunder från startkommandot.