Shell står inför en omfattande omstrukturering

Shells toppchef Ben van Beuren förväntar sig att krisen ska påskynda övergången från svart energi till grönare energikällor. Foto: Wikimedia, kredit: José Cruz/Agência Câmara

Shells VD Ben van Beurden räknar med stora jobbförluster och besparingar till följd av den ekonomiska krisen.

Royal Dutch Shell-oljebolaget är, enligt van Beurden på väg mot en större omstrukturering som kommer att presenteras mot slutet av året.

Oljebolagets VD Ben van Beurden berättade om förändringarna i en videointervju som publicerades på företagets interna webbplats, skriver Reuters.

Enligt van Beurden kommer omstruktureringen att innebära stora nedskärningar, inklusive arbetsförluster och besparingar. Ännu har dock inga konkreta beslut tagits, berättade källor till Reuters.

Omstruktureringen måste också positionera Shell för framtidens energimarknad, där koldioxidutsläppen kommer att minskas.

Den nya strukturen träder i kraft under 2021.

Tillkännagivandet, som lät mera som en varning, kom efter att det brittisk-holländska oljebolaget nyligen meddelade sin ambition att minska utsläppen av växthusgaser till noll till 2050.

I en video till de anställda säger Van Beurden att den strategiska översynen är ett resultat av den ekonomiska krisen som orsakats av koronapandemin. 

Shells aktie steg drygt 2 procent den 23 juni på Amsterdambörsen.