Total och Alfa Laval blir partners

Som strategisk partner kommer Total att erbjuda både strategisk och teknisk rådgivning samtidigt som oljebolaget får en plats i centrumets rådgivande styrelse. Foto: Total

Oljebolaget Total och svenska Alfa Laval är de senaste stora aktörerna som Maersks forskningscenter har börjat samarbeta med.

 Bo Cerup-Simonsen är chef för det AP Møller-finansierade forskningscentret Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.

 Maersks nya forskningscenter har välkomnat oljebolaget Total och den maritima leverantören Alfa Laval som nya strategiska partners.

 Nyheten om AP Møller finansierade forskningscenter Maersk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping tillkännagavs redan 2020. Centret är baserat i Köpenhamn med Bo Cerup-Simonsen som VD. Syftet är att minska utsläppen av växthusgaser från sjöfarten.

 Som strategisk partner kommer Total att erbjuda både strategisk och teknisk rådgivning samtidigt som oljebolaget får en plats i centrumets rådgivande styrelse.

 - Som ett brett energibolag arbetar vi aktivt för att förbättra den marina industrins miljöavtryck och idag bekräftar vi vårt stöd för denna nyckelsektor. Centret kommer att bana väg för en grönare sjöfartsnäring till förmån för hela branschen och vår egen charterverksamhet, säger Luc Gillet, Senior Vice President of Shipping på Total, i ett uttalande.

 Nyligen meddelade svenska Alfa Laval att företaget också har ingått ett strategiskt partnerskap med Maersk Center. Samarbetet gäller bland annat utveckling av system för fartyg som kan hantera gröna bränslen.

 Alfa Laval kommer också att ha en plats i centrumets rådgivande styrelse.

Zero Carbon Shipping Center har inrättats som en icke-statlig organisation. De andra grundarna är Cargill, Man Energy Solutions, Mitsubishi Heavy Industries, NYK Lines och Siemens Energy.