Exxon Mobil sänker investeringsbudgeten med tiotals miljarder

Exxon har skurit ner en stor del av investeringsbudgeten för år 2021. Foto: Kredit: Minale Tattersfield/Flickr

Den amerikanska oljegiganten gör sin största nedskrivning någonsin och skär investeringsbudgeten för 2021. Nedskrivningarna uppgår till mellan 20 och 25 miljarder under närmaste fem åren, skriver New York Times.

Drastiska steg tas vid Exxon Mobil i ett försök att skydda sig mot fortsatt korona- och oljepriskris inom oljeindustrin. Förra månaden meddelade företaget att drygt 14 000 anställda, cirka 15 procent av de anställda, skulle avskedas. Nu använder Exxon Mobil den största nedskrivning som företaget någonsin har haft att göra.

Exxon skriver därmed ner sina naturgastillgångar med mellan miljarder dollar. 

Detta beror delvis på att Exxon 2010 överskattade det långsiktiga värdet av den amerikanska skiffertillverkaren XTO Energy, som Exxon förvärvade. Dessutom måste koncernen nedgradera tillgångarnas förväntningar i Argentina och Kanada, tillkännagav den amerikanska oljegiganten nyligen.

Samtidigt har Exxon skurit ner en stor del av nästa års investeringsbudget, så att det enligt nyhetsbyrån Reuters blir det lägsta på 15 år. Budgeten ska ligga mellan 16 och 19 miljarder dollar.

De finansiella justeringarna måste också ses mot bakgrund av Exxons kamp för att skydda företagets totala utdelning på 15 miljarder dollar per år.

I ett uttalande konstaterar VD Darren Woods att marknadsförhållandena har börjat ljusna något och visar tecken på förbättringar.

Dessutom säger han att nya prospekteringsresultat och lägre utvecklingskostnader har gett Exxon större förtroende för dess långsiktiga portfölj.