Finländska forskare slår larm om bristande reglerkraft men staten avvisar oron

Med mera vindkraft ökar variationerna i tillgången av el i nätet. Det betyder att när det inte blåser så behövs reglerkraft som vattenkraft och kärnkraft. Foto: Creative Commons Lic. Credit: Hans Linde

Allt mer vindkraft ökar variationerna i tillgången på el. När det inte blåser har vi köpt vattenkraft från Sverige och Norge. Nu varnar forskare för att vattenkraften snart inte räcker till för Finland. Men staten litar på den nordiska elbörsen, skriver nyhetssajten Svenska Yle.

Det råder en byggnadsboom av vindkraftsparker i Finland. I fjol uppfördes 56 nya vindkraftverk och om tre år ska 460 stycken stå färdiga. I effekt betyder det ett drygt kärnkraftverk i Olkiluoto 3:ans storlek.

Med mera vindkraft ökar variationerna i tillgången av el i nätet. Det betyder att när det inte blåser så behövs reglerkraft som vattenkraft och kärnkraft.

Hittills har Finland litat på att det finns vattenkraft från Sverige och Norge att ta till men flera forskare säger att det inte längre är något att lita på.

I dag är Nordens elnät kopplade till övriga Europa och elhandel förs över ländernas gränser.

- I Tyskland vill man komma bort från kolkraften som reglerkraft och då ökar behovet av vattenkraft, förklarar Samuli Rinne tidigare forskare vid Aalto-universitet.

- Sverige har snart inte vattenkraft att sälja och då är utmaningen att hitta den extra el som behövs, säger Esa Vakkilainen, professor vid Villmanstrands tekniska universitet, till svenska Yle.

I Sverige byggs det också flera vindkraftsparker så behovet av reglerkraft ökar också där.

- Vattenkraften räcker inte i alla lägen, säger Martin Johansson expert på elsystem vid Energimyndigheten i Sverige.

Utmaningarna i Sverige är att hitta andra typer av elproduktion. Ett sätt är att utveckla flexibla elsystem och lagring som gasturbiner, batterier och vätgas.

Men den finländska staten staten går en annan väg. Statssekreterare Kimmo Tiilikainen på arbets- och näringsministeriet är inte orolig.

- Visst kommer vi att också i fortsättningen behöva vattenkraft och till all lycka finns det gott om den i Norden, till exempel i Sverige och Norge, säger han.

En lösning är alltså en flexibel elmarknad där fiffiga styrsystem styr elkonsumtionen efter den billigaste elen, ofta då på natten. Men det behövs också möjligheter att kunna lagra ström.