Viktigt med konsekvent förebyggande av bränder i avfallsbunkrar

Att förhindra bunkerbränder är ett angeläget och högintressant ämne för många kraftvärmeföretag, inte minst eftersom bränder i avfallsbunkrar kan orsaka relativt omfattande skador. Kameror som detekterar brandrisker redan på ett tidigt stadium kan bidra till att förebygga kostsamma och arbetskrävande bunkerbränder.

Text: Annika Wihlborg

De avfallsbunkrar som finns på de flesta avfallsförbränningsanläggningar runtom i Sverige fungerar som ett stort avfallslager. Här tippar lastbilarna det avfall som de samlat in under dagen, här samlas avfallet i väntan på förbränning. Med tanke på att stora mängder avfall hanteras i avfallsbunkrar så finns det självklart en risk för bränder. Somligt avfall är fuktigt, annat är dammigt. Det händer att avfallet börjar brinna i samband med lastbilstransporten till bunkern eller att olika typer av avfall som var för sig inte skulle börja brinna blandas i bunkern och därigenom blir lättantändligt. Ytterligare en brandorsak i avfallsbunkrar är de biologiska processer som sätts igång så snart avfallsmängderna börjar samlas i bunkern.

Investera i ett system som detekterar risker

– Avfallsbunkers ligger i en byggnad som förstås symboliserar ekonomiska värden värda att bevara. Även kraftverket samt traversen, gripklon och annan utrustning inne i bunkern representerar ett väsentligt ekonomiskt värde. Det är därför av största vikt att kraftvärmeverksägare gör allt de kan för att förebygga bunkerbränder, säger Claes Nelsson, produktansvarig för branddetektionssystem på Termisk Systemteknik. På årets upplaga av Kraftvärmedagarna föreläser han på temat ”Brand i bunker”.

Han rekommenderar kraftvärmeföretag att investera i ett system som detekterar såväl brandrisker som redan startade bränder. Det finns flera systemtekniker att välja mellan. En av dem är värmekänsliga detektorer som kan monteras i taket. En annan teknik är gasanalyssensorer som detekterar rök från eventuella bränder. En tredje teknik för att förebygga bränder i bunkermiljö är värmekänsliga kameror som regelbundet skannar av hela utrymmet och ger larm vid förhöjd temperatur. Temperaturen på avfallet visas dessutom på en bildskärm.

Länka ihop värmekameror och sprinklersystem

Många materialtyper riskerar att självantända utan någon yttre påverkan, vilket innebär att dess invändiga temperatur kan stiga till en punkt där de kan antända spontant. Elden och den starka hettan kan spridas till omkringliggande material, vilket i slutändan kan leda till att hela bunkern förstörs om branden inte upptäcks och släcks i tid.

Även om den här typen av utrymmen är utrustade med brandlarm och brandsläckningssystem aktiveras inte dessa system förrän branden redan är ett faktum. Med hjälp av värmekameror är det dock möjligt att upptäcka sådana här varmgångar innan själva eldsvådan bryter ut, så att åtgärder kan vidtas för att förhindra detta.

– Merparten av alla avfallsbunkers är utrustade med släckningssystem, ofta någon form av sprinkler- eller vattenkanonlösning. Det är numera möjligt att koppla ihop vattenkanoner med ett värmekamerasystem, vilket ger en ökad träffsäkerhet om en brand skulle uppstå. Det är viktigt att släckningsprocessen i samband med brand i en avfallsbunker är effektiv, släckningsvattnet som samlas på botten av bunkern är nämligen kraftigt förorenat av avfallet. En effektiv släckningsprocess underlättar därmed efterarbetet efter en eventuell brand och gynnar även miljön, säger Claes Nelsson.

Eftersom det finns flera olika tekniker att välja mellan rekommenderar Claes Nelsson kraftvärmebolag att ta hjälp av en konsult som kan analysera förutsättningarna i just deras bunker och därefter rekommendera den teknik eller kombination av tekniker som passar bäst. Erfarenheter från andra kraftvärmeverk med branddetektions- och släcksystem i avfallsbunkern är också värdefull.