Foto: Borås Energi och Miljö AB
Bygget av Energi- och Miljöcenter™ på Sobacken i Borås fortsätter enligt schemat. Borås Energi och Miljö AB har fått transformatorer till byggplatsen, ställverket är slutbesiktigat, personal- och kontrollrumsbyggnad är på god väg och sex cirkulära bassänger ska sköta det biologiska reningssteget.
Totalt har fem transformatorer kommit till Sobacken. Efter inkoppling, provning och idrifttagning kommer de att förse lågspänningsställverket i kontrollrums- och personalbyggnaden med kraft. Dessutom kommer projektkontoret och den befintliga verkstaden på Sobacken få sin kraft härifrån. Två av transformatorerna är på 20 MVA (Mega VoltAmpere) och en på 63 MVA. Tre av dem är tillverkade i Ljubljana i Slovenien.
Grönt ljus för ställverket
Slutbesiktningen av ställverket är genomförd. Sernekes uppdrag när det gäller ställverket är så gott som klart och överlämningen till Midroc är klar. De har också haft utbildning för drift- och underhållspersonalen på Borås Energi och Miljö.
Sedumtaket på ställverket ska planteras och i höst monteras sträckmetall för alla öppningar och hela vägen runt i källarplanet.
– Vi väntar med det här jobbet för att underlätta kabeldragningen för Midroc, säger Liza Klefberg, Sernekes biträdande platschef.
Det logistiska arbetet har haft sina utmaningar.
– En av våra största utmaningar i projektet är samordning av alla olika entreprenader som sker i projektet. Många av entreprenaderna går i varandra och ska stämma med den övergripande visionen för projektet och projektets tidplan. Nu sedan ett par veckor sedan har även kraftvärmeverkets grund börjat att formas, säger Jonas Holmberg, Kommunikationschef Borås Energi och Miljö AB.
Nu ska Midroc sätta igång med att installera ett mellanspänningsställverk och ett reservkraftställverk som ska förse hela Sobacken inklusive befintlig anläggning med elkraft.
Kontrollrums- och personalbyggnad
Elen är indragen i kontrollrums- och personalbyggnaden. Fasadkassetter monteras och på markplan pågår motfyllning. Detta innebär att man fyller upp mot ytterväggen och sätter podränskivor som fungerar både som isolering och dränering som hindrar vatten och fukt från att tränga in i fasaden.
Första våningen, eller källarplanet, rustas med undertak och väggabsorbenter, dessa ska fånga upp de störande ljud som kan uppstå i verkstaden. Hissen i huset är i gång och används som bygghiss.
Slam och rötning
Slam- och rötningsanläggningen på Sobacken kommer att bestå av fyra slamlager. För att undvika 90-gradiga vinklar i betongkonstruktionen bygger man så kallade voter. Anledningen är att man vill undvika slamanhopningar i hörnen.
Biologiskt reningssteg
Sex cirkulära bassänger finns i det biologiska reningssteget. Här ska det passera cirka 10 000 000 miljoner liter avloppsvatten per timma i framtiden då avloppsreningsverket driftsätts. I förgrunden (se bild) syns en omrörare som kommer att cirkulera vattnet i bassängen.
Genom membrandysor kommer luft att tillsättas och syret i luften bidrar till att kväve frigörs i avloppsvattnet. Kvävet ska bort från avloppsvattnet för att inte bidra till övergödning av vattendrag. Avloppsvattnet ska efter rening ha ett lågt kväveinnehåll då vattnet efter rening leds ut i Viskan, som i sin tur rinner ut i västerhavet.
Missa inte att följa arbetet på Energi- och Miljöcenter™ på Sobacken i nästa nummer av Nordisk Energi.