RISE (Research Institutes of Sweden) menar att Sverige har förutsättningar för att skapa en exportindustri inom vågor, tidvatten- och havsströmmar - och har tagit fram metodik för utvecklingsbolagen.
Inom projektet RiaSoR (Reliability in a Sea of Risk) har RISE tagit fram en metodik som ska hjälpa utvecklingsbolag att lägga resurserna där behoven är som störst – för att skapa tillförlitliga och robusta anläggningar.
VMEA (Variation Mode and Effect Analysis) ska kunna tillämpas i olika varianter beroende på var i produktutvecklingsprocessen man befinner sig.
I tidiga faser används VMEA för att indikera vilka stukturer eller komponenter i konstruktionen som är kritiska. I sena konstruktionsfaser utförs detaljerade studier baserat på statistiska beräkningar på kritiska delar av konstruktionen för att skatta livslängden och för att ta fram säkerhetsfaktorer eller toleranser.
– Vi har mångårig erfarenhet av att tillämpa VMEA inom fordons- och flygindustrin och inom RiaSoR har en anpassning av metodiken till förnybar marin energi gjorts, säger Jörgen Larsson på RISE.
Brist på fältdata
Slutsatsen ska bland annat visa på brist av fältdata. Avsaknaden om kännedom av de faktiska lasterna skapar stora osäkerheter i produktutvecklingsprocessen. Av denna anledning har ett projektförslag, som beviljats finansiering, om ett fortsatt arbete, RiaSoR II, sammanställts där fokus ligger på monitorering och behandling av stora datamängder.
Projektet finansierades av OCEAN ENERGY ERA-NET tillsammans med Energimyndigheten, Innovate UK och Scottish Enterprise.