Gävles fjärrvärmekunder kommer nu att få sin energi på ett lite grönare sätt när Bomhus Energi köper en ny bioenergianläggning för 1,8 miljarder kronor.
Det är Korsnäs och Gävle Energi som har gått ihop och bildat det nya energiföretaget. I dagsläget finns två stycken kraftvärmeverk i Gävle, en vid vardera företaget. När nu en ny köps in så kommer den ersätta den som finns på Korsnäs.
– Det är en ganska gammal panna, från tidigt 70-tal, och det krävs en hel del olja för att driva den. Med den nya pannan kommer det både att bli effektivare och mer miljövänligt, säger Mats Törnkvist, teknisk direktör på Korsnäs och styrelseledamot i Bomhus Energi AB.
Den nya pannan kommer att försörjas med biobränsle som införskaffas av företagets skogsavdelning, men också från biobränsle som faller från produktionen i fabriken.
Gävle Energis panna Johannes, som står bredvid E4:an, kommer självklart att finnas kvar.
– Det här är helt klart en investering i miljö som vi är väldigt nöjda med. Vi har arbetat länge med konceptet och det är en win-win-situation. Det hade blivit dyrt om båda företagen skulle bygga nya anläggningar och vi var tidigt överens om ett samarbete, säger Mats Törnkvist.
Stor minskning av eget oljeanvändande
Den största ändringen ur miljöperspektiv är användningen av olja. Oljeförbrukningen kommer med den nya pannan att minska med hela 21 000 kubikmeter per år. Den minskar också koldioxidutsläppen med 64 000 ton per år och höjer den egenproducerade andelen el från 38 till 45 procent. Minskningen av koldioxidbelastningen motsvarar 5 000 oljeeldade villor.
För att förbättra miljön ytterligare så har Korsnäs under våren tagit i drift en ny indunstningsanläggning.
– Vår satsning på en högre energieffektivitet har bestått av tre olika steg. För det första förvärvade vi Eon:s del i Karskär Energi AB 2008 och därmed har vi nu alla aktier, för det andra så byggde vi en ny indunstningsanläggning som togs i bruk våren 2010 och för det tredje så är det byggandet av den här nya pannan, säger Törnkvist.
Med pannan och den nya indunstningen kommer företaget att sänka sin oljeanvändning från 44 000 kubikmeter per år till 4 000 kubikmeter per år. Den kvarvarande oljan kommer nu också att till största delen vara bioolja istället för, som hittills, fossil olja.
Enligt företaget kommer biooljan inte att användas vid normal drift utan endast vid toppar och större förändringar.
Själva pannan köptes in i början av september och nu under hösten kommer det första spadtaget tas och grävarbetet kommer igång.
Tas i drift vid årsskiftet till 2013
Biobränslepannan har en effekt av 150 Megawatt vid full drift, och en ångturbin som producerar 80 Megawatt el.
Markarbeten påbörjas som sagt under hösten, byggnationer och installationer påbörjas sommaren 2011, provdrift sker under hösten 2012 och biokraftvärmeverket tas i drift vid årsskiftet till 2013.
Fler spännande reportage finns att läsa i senaste numret av Nordisk Energi!