Det finns fortfarande vita fläckar kvar på fjärrvärmekartan i Sverige. En av dem är Smålandskommunen Högsby vid Emån med drygt 5800 invånare. Där byggde man förra året samman tre panncentraler med en fjärrvärmekulvert och anslöt alla kommunens förvaltningshus i centrum till nätet. I år byggs fjärrvärmenätet ut till villaägare, där intresset för fjärrvärme var större än man räknat med.
I början av september i år kallade Högsby Energi AB - ett nybildat kommunalt bolag som tagit över driften av kommunens värmeanläggningar från Eon - till en informationsträff för privata fastighetsägare.
– Vi märkte ett väldigt stort intresse och det blev ett jättebra utfall. Mer än 70 personer kom på mötet, berättar Lars Gabrielsson, vd på Högsby Energi.
På stående fot tecknade mer än 40 personer avtal med energibolaget under informationsmötet. Det var tillräckligt många för att Högsby Energi skulle besluta att redan i vecka 38 sätta spaden i backen för den vidare utbyggnaden av fjärrvärmenätet, etapp 2 som de kallar den. Anslutningsavgiften för en villa till fjärrvärmenätet ligger på 55 000 kronor i Högsby. Det är en dryg kostnad för många, men väntar man för länge med att bestämma sig kan tåget ha gått, eftersom det är ett så omfattande och kostsamt projekt för kommunen att gräva ner nya ledningar i gatan. I Högsby är de flesta villor i dag vedeldade.
Fiberoptisk kabel dras fram
Det utbyggda och planerade fjärrvärmenätet måste vara ett av Sveriges minsta som inte hänger samman med något annat fjärrvärmenät. På Högsby Energis hemsida kallar man fjärrvärmen för närvärme, delvis för att locka presumtiva kunder med argumentet att detta är väldigt närproducerad värme. Närproducerad är värmen också ur en annan aspekt då Högsby Energi har som målsättning att elda med förnybara och lokalt producerade bränslen. Och i de djupa skogarna som omger Högsby finns biobränslen att hämta i överflöd.
Samtidigt som fjärrvärmeledningar grävs ned i backen drar Högsby Nät AB fram fiberoptisk kabel för bredband med 100 Mbit till kommuninvånarna. Ett nätverk av fiberoptisk kabel länkar nu samman alla 121 orter med offentlig verksamhet i Kalmar län.
Åldersstigna pannor
Högsby Energi har för närvarande tre åldersstigna fastbränslepannor. En av dem kommer att avvecklas och en annan kommer bara att användas som en reservpanna. En tredje panna är i bättre skick och kommer att behållas.
– Pannorna är mer än 30 år gamla. Underhållsmässigt och personalmässigt tar de för mycket kraft, säger Claes Nilsson som sitter i styrelsen till Högsby Energi.
Dörrfabrik blir pannhus
För att klara den ökade efterfrågan på fjärrvärme kommer energibolaget att investera i en ny fliseldad fastbränslepanna. Pannan ska vara så flexibel att den går elda med alla möjliga typer av bioenergiprodukter. Det är en investering på 20-30 miljoner kronor. Den nya pannan kommer att stå klar tidigast 2012 och upphandlingsprocessen har långtifrån påbörjats.
För att få bättre ekonomi i projektet har Högsby Energi köpt en nedlagd dörrfabrik som de kommer att bygga om till pannhus. Delar av den ombyggda dörrfabriken kommer också att uthyras till externa hyresgäster. Den kommande utbyggnaden av fjärrvärmenätet räknas alltså bara som den andra utbyggnadsetappen.
Högsby Energi planerar totalt att bygga ut nätet i fyra etapper och räknar med att satsningen ska ge en del jobb åt lokala entreprenörer.