Svensk teknik bakom Afrikas första biodieselbuss

Foto: Tidningen Bioenergi
Foto: Tidningen Bioenergi

Med hjälp av en buss från Scania och en biodieselprocessor från Ageratec i Norrköping kunde Rwanda Biodiesel Express starta den 26 mars i år. Bussen är den första i Afrika som drivs av biodiesel som är tillverkad av olja från oljeväxter, animaliska fetter och använd frityrolja. Biooljan ersätter fossil diesel som är så dyr att köpa och transportera till Rwanda att staten subventionerar dieselpriset till företag och konsumenter.

– Rwanda ligger i inlandet och enda sättet att minska beroendet av andra länder är genom att producera egen biodiesel och på köpet hjälper det till att minska koldioxidutsläppen, sa Jean Baptiste Nduwayezu, chef för Institute of Scientific and Technological Research (IRST) i Rwanda i samband med invigningen av biodieselbussen. IRST har köpt biodieselprocessorn och tillverkar bränslet.

– Rwanda har en nationell agenda där arbetet med att producera eget drivmedel ligger högt i prioriteringen. Detta är ett första steg för att lära sig. Processorn ska användas för att utvärdera lokala oljeväxter, ge praktiska erfarenheter och för att etablera en standard för krav för bränslet, säger Kenneth Jonsson, ansvarig för eftermarknad på Ageratec.

– Den nya busslinjen i Rwanda är ett exempel på hur svenskt kunnande och teknik kan bidra till att sprida välstånd i utvecklingsländer samtidigt som det globala klimatet och miljön förbättras, säger Gustav Melin

Jean Baptiste Nduwayezy från forskningsinstitutet IRST i Rwanda är en av de talare på World Bioenergy 2010 i Jönköping den 25-27 maj, som presenterar strategier för att tillverka och använda eget drivmedel. En annan talare, som för tredje gången deltar på World Bioenergy, är Ohene Akoto, från Jatropha Africa i Ghana, han pratar om hur välstånd kan öka med odling av jatropha.