Rekordmycket förnybar el i certifikatsystemet

Foto: Morguefile
Foto: Morguefile

Under 2009 registrerades en rekordstor utbyggnad av förnybar el inom elcertifikatsystemet. Utbyggnaden beräknas ge 2,2 TWh mer förnybar el per år, med start år 2010. Av denna ökning står biokraftvärmen för 1,2 TWh och vindkraften med 1 TWh.

– Vi har aldrig tidigare sett en så stor utbyggnad av förnybar el i elcertifikatsystemet. Framför allt sker en stor utbyggnad av biokraftvärme. År 2009 installerades nya biokraftvärmeanläggningar med en beräknad ökad årsproduktion på 1,2 TWh, vilket kan jämföras med år 2008 då ökningen var 0,3 TWh, säger Gustav Ebenå, enhetschef på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– Orsaken bakom ökningen av biokraftvärme är att ett antal stora kraftvärmeverk blev klara under 2009, till exempel Igelstaverket i Södertälje.

Det svenska elcertifikatsystemet har som mål att öka den förnybara elproduktionen med 25 TWh till år 2020, jämfört med år 2002. Under år 2009 producerades totalt 15,6 TWh el inom systemet, vilket motsvarar en ökning med 9,1 TWh jämfört med år 2002.

Elcertifikatsystemet bygger på att producenter av förnybar el tilldelas ett elcertifikat för en megawattimme förnybar el. De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.

Drivkraften till att skapa en ökad förnybar elproduktion kommer från efterfrågan på elcertifikat. Efterfrågan bygger på en skyldighet för elleverantörer och vissa elanvändare att köpa elcertifikat motsvarande en fastställd andel av sina elleveranser/elanvändningen, en så kallade kvotplikt. Genom att kvoten ökar, ökar också efterfrågan på elcertifikat. För år 2009 köpte de kvotpliktiga och lämnade in elcertifikat motsvarande 99,99 procent av sin kvotplikt. Detta innebar att drygt 15,4 miljoner elcertifikat annullerades.

Skillnaden mellan efterfrågan på elcertifikat och produktionen av elcertifikat var för år 2009 cirka 0,2 TWh. Det ger en marginell förändring av överskottet som de tre senaste åren varit cirka 5 miljoner elcertifikat. Den kvotpliktiga elanvändningen uppgick för år 2009 till 90,6 TWh.

– Beroende på flera samverkande faktorer, som t.ex. en kraftig konjunkturnedgång inom den kvotpliktig industrin, blev den kvotpliktiga elanvändningen nästan 4 TWh lägre än förväntat, säger Gustav Ebenå.
Den svenska elintensiva och internationellt konkurrensutsatta industrin är undantagna kvotplikt på den el som de använder i tillverkningsprocessen. Detta undantag uppgick under år 2009 till 36,5-37,4 TWh.

De företag som inte annullerat ett tillräckligt antal elcertifikat för att uppfylla sin kvotplikt får ett beslut om kvotpliktsavgift som för år 2009 är 470 kr per saknat elcertifikat. I dagsläget motsvarar detta totalt 0,7 miljoner kronor. Denna summa kommer att öka ytterligare då cirka 18 företag ännu inte fullgjort sin deklarationsskyldighet.