Täby kommun avbryter upphandling av fjärrvärme

Täby kommun avbryter den pågående upphandlingen av fjärrvärme i partnerskap. Trots ett stort intresse initialt i upphandlingsprocessen har endast ett anbud kommit in. Detta anbud uppfyllde inte de krav som ställts i anbudsförfrågan.

Kommunens målet är dock fortfarande att erbjuda fastighetsägarna i Täby miljövänlig fjärrvärme och kommunen överväger nu ett antal alternativa handlingsvägar.

Täby är en av de sista kommunerna i Storstockholm som inte har ett storskaligt fjärrvärmesystem. El- och oljeberoendet är fortfarande stort. I politisk enighet beslutade därför Täbys kommunfullmäktige i juni 2008 att skapa förutsättningar för ett miljövänligt uppvärmningsalternativ genom att bygga ut fjärrvärmen och öppna nätet för konkurrens.

Idén med projektet, som har kommit att kallas för Täbyinitiativet, är att finna en partner som skulle bygga ut ett fjärrvärmenät i Täby. För att trygga en miljövänlig basproduktion ska partnern även bygga och driva ett kraftvärmeverk i Hagby. Nätet ska ha anslutningsmöjligheter till andra kommuners fjärrvärmenät och alltså vara öppet för flera leverantörer, något som aldrig har prövats i Sverige förut.

Istället för att bygga upp en egen kompetens och en kommunal organisation för ett så komplext projekt valde kommunen att genomföra en så kallad tjänstekoncessionsupphandling för att finna lämpliga samarbetspartners. Detta för att dra nytta av de resurser och den kompetens och erfarenhet som professionella aktörer i energibranschen har.

I upphandlingens inledande fas, innan den globala finansiella krisen, var intresset för Täbyinitiativet starkt.

- I dialogfasen av upphandlingen uttryckte samtliga prekvalificerade kandidater en positiv inställning. Vi kan bara spekulera i varför endast en aktör lämnade in ett anbud. Sannolikt spelade den finansiella krisen och lågkonjunkturen en viktig roll, säger Joachim Danielsson, kommunchef i Täby.

Målet är dock fortfarande att erbjuda fastighetsägarna i Täby miljövänlig fjärrvärme och kommunen överväger nu ett antal alternativa handlingsvägar.

- Genom upphandlingsprocessen har vi fått ett mycket bra kunskapsunderlag när det gäller både värmeproduktion och utbyggnad av fjärrvärmenätet. Kommunledningskontoret kommer nu att ta fram förslag på hur vi kan gå vidare i det fortsatta arbetet för en storskalig fjärrvärmeutbyggnad i kommunen och en fjärrvärmemarknad i konkurrens, säger Joachim Danielsson.