KTHs plan för att göra EU till energicentrum

KTH har en ledande roll i de sex regioner som skapar det nya EU-universitetet EIT inom energi.
- Vi tror att detta är en väg framåt för EU:s energiplan, säger Ramon Wyss,vicerektor för KTH. Det vi ska göra är att överföra högre utbildning till affärslivet och få de bästa spelarna med.

En av utmaningarna är att få EU-studenter att bli mer som i USA där 70 procent vill starta företag när de tagit examen. I Europa vill 80 procent bli anställda efter att ha gått klart sin utbildning.
-Vi gör detta för att skapa en anda av entreprenörskap, för att förändra samhället, inte för att få pengar från EU, säger han.

KTHs första kontrakt med EIT är på sju år. EIT är en ny EU-institution, eller nytt europeiskt universitet, som har sitt säte i Budapest och där av industrin, högskolor och forskningsorganisationer formar en ny gemensam organisation. Ett av områdena är uthållig energi, därav namnet Innoenergy. De övriga två områdena är internet och kommunikationsteknik samt klimatförändringsforum.

För några år sedan fick Ramon Wyss ett brev från utbildningsdepartementet som undrade om EIT var intressant för Sverige.
- Jag svarade att det inte behövs något artificiellt, nytt universitet. Tanken Barroso hade var att vi saknar den kraftkoncentration som USA har, säger Ramon Wyss.

I USA finns ett 50-tal universitet som utbildar på doktorsnivå, inom EU finns 2000.

Då, 2007, var Sverige en av tre bromsklossar, men Sverige och KTH ändrade så småningom åsikt i frågan.

Ansökan där KTH medverkar valdes förra året ut till att leda ett av forskningsområdena som ska vässa till EU:s kunskap i energifrågor och entreprenörsanda.
- Man upplever att vi saknar spetskompetensen, det är bakgrunden till detta. Den andra bärande tanken med EIT är att skapa miljöer som präglas av universitetsområden på samma sätt som Stanford har präglat Silicon Valley. Samhället transformeras i områden där forskning och näringsliv har möjlighet att samverka, säger Ramon Wyss.

Målsättningen är att gå i spetsen för Europa och att påverka det europeiska samhället genom att vara världsledande inom innovation.
-Industri, ingenjörer, forskare och investerare bildar en ny form av organisation. Det konceptet ställde många upp på, säger han.

Målsättningen att Europa ska bli världsledande inom uthållig energi ska synas i praktiken redan om två eller tre år. Sverigekontoret invigs på KTH i maj.

FAKTA
EIT: Gemensam energiinnovation för EU

Varför? För att skapa uthålliga energisystem och utveckla innovation i Europa.

Vem? En allians av europeiskt näringsliv och forskning inom energifrågor.

När? Startar under 2010.

Vad? I hela Europa finns sex olika forskningsregioner där högskolor och företag deltar. I den svenska noden av InnoEnergys konsortium deltar Uppsala Universitet, KTH, Vattenfall och ABB.