Nu inviger Nordkalk officiellt sin fjärrvärmeanläggning i Köping.
I juni 2012 tecknades ett 10-årigt avtal med Köpings kommun. Efter en tids arbete med projektering, upphandling och miljötillstånd, påbörjades provdriften av anläggningen under hösten 2013 och fjärrvärmeleveranserna avtalsenligt den 1 december 2013. Under december januari har omkring 12 000 megawattimmar levererats.
– Det här innebär inte bara en ekonomisk fördel för såväl Nordkalk som Köpings kommun, utan är framförallt mycket positivt för miljön, säger Susanne Åhlström Dahl, Nordkalks platschef i Köping.
Den 80 ton tunga pannan tar tillvara på värmen i rökgaserna från kalkugnen, och levererar dem till kommunens fjärrvärmenät. Tidigare har överskottet från ugnen helt gått förlorat. För Köpings kommun innebär det ett tillskott av värme som kan minska eldningen med olja och leverera billigare fjärrvärme till Köpingsborna.
I en 150 meter lång roterugn hos Nordkalk, tillverkas bränd kalk som bland annat används vid tillverkningen av järn och stål, cellulosa samt rening av avloppsvatten och rökgaser. Ugnen värms med hjälp av en brännare och processen är energikrävande. Förutsättningarna för värmeåtervinning är mycket goda, då rökgaserna från ugnen håller 500-600 grader.
För att möjliggöra värmeåtervinningen, har Nordkalk investerat i en spillvärmeanläggning som består av en hetvattenpanna på 14 MW som installerats direkt i rökgaskanalen samt rörledningar, pumpar och värmeväxlare.
Investeringen uppgår till omkring 30 miljoner kronor. Därtill har Köpings kommun investerat cirka 10 miljoner kronor i fjärrvärmeledningar och pumpinstallation. Leverantör av anläggningen är MW Power.