- Det är Svensk Fjärrvärmes populäraste konferens och jag tror att det beror på att vi har spännande föredrag, men också att det är en bra mötes- och träffpunkt för branschen där de kan träffas och utbyta erfarenheter under trivsamma former.
Thomas Lummi, Svensk Fjärrvärme, är givetvis glad för intresset och tror också att årets tema har påverkats deltagarantalet i positiv bemärkelse. Cirka 220 deltagare hade anmält sitt intresse och ämnet leveranssäkerhet är något som är väldigt aktuellt. Plötsliga och oförutsedda händelser kan inträffa under en leverans och i konkurrens med andra uppvärmningsalternativ ställs förmågan att kunna kommunicera en störning till sin spets. Konferensen innehöll föredrag om hur störningar yttrat sig, samt hur de hanterats av energiföretagen. Pågående projekt som, bland annat underhållshandboken och reliningmetoden, presenterades.
-Många tar leveranssäkerheten för given men det finns vissa delar som man måste jobba med. Första dagens tema är just leveranssäkerhet och temat för dag två handlar lite mer om underhållsarbete. Bland annat handlar ett av föredragen under den andra dagen om Underhållshandboken. Det är ett arbete som omfattar medlemmarna i Svensk Fjärrvärme och som kommer att mynna ut i en handbok kring underhåll. Det kommer att vara ett levande dokument som kontinuerligt kommer att uppdateras. Där kommer det givetvis att finnas med metoder som fungerar, det kommer att kunna bli ett nyttigt verktyg för hela branschen. Det ligger ett omfattande arbete bakom, och jag är övertygad om att Underhållshandboken kommer att vara till nytta för många, säger Thomas.
Att underhåll av befintliga fjärrvärmerör är en viktig aspekt av hela branschen är ingen hemlighet. Den stora merparten av alla anläggningar i Sverige har rör som har legat i marken under längre tid. Eftersom det rör sig om cirka 20 000 kilometer ledningar är det ett både gigantiskt och tidskrävande jobb att ha kontroll på alla ledningar. Men det finns ganska enkla metoder för att övervaka dessa rörsystem:
-Det är ingen hemlighet att det finns ett problem eftersom alla rör är nedgrävda i marken. Rör rostar och det kan börja ryka från marken men i många fall är det svårt att upptäcka att något behöver åtgärdas innan det har blivit ett rent brott på röret med produktionsbortfall som följd. Asset Management används oftast när det handlar om att förvalta ekonomiska medel men det finns stor relevans för Asset Management när det handlar om förvaltning av utrustning. Det är också en stor kostnad att behöva reparera spruckna rör eller översvämmade kammare och kan man förebygga detta så sparar pengar, goodwill och förtroende, säger Jan Eriksson, Wideco.
Det handlar om automatisk övervakning på precis samma sätt som övervakning av annan utrustning.
-Det är lika enkelt som när det handlar om annan automatisk övervakning. Det är i princip plug and play med trådlösa anslutningar till både dator och smartphone. I stället för att ha individer som åker runt och inspekterar kan man övervaka allt från egna system och givetvis ställa in givna parametrar som nivå, tryck och temperatur. Om alla larmtrådar är kopplade rätt i rören, är det inga problem att installera detektorer för övervakning i efterhand, säger Jan Eriksson.
Men Jan Eriksson berättar också att det finns en större utmaning än rör, och det gäller betongkulvertar:
-Det gick inte att bygga så långa kulvertar utan man fogade samman de olika delarna och fogmaterialet kommer att släppa in vatten över tid. Precis som alla andra levande material är betong ett material som vidgar sig och drar ihop sig, fogmaterialet spricker och det börjar rosta. Där finns det fuktband som man kan installera som också övervakar utrustningen och kan ge signaler så att man kan åtgärda problemen i förtid och få tidiga indikationer om, till exempel, fukt, berättar Jan Eriksson.
Jan Eriksson är också tydlig med att det gäller att vara strategisk i sitt underhållsarbete, huvudsaken är att företagen är medvetna om riskerna och har beredskap för framtiden.
-Du behöver inte ha övervakning på varenda del av ett system men det är klart att det finns delar av system som är viktigare än andra. Utmaningen för många fjärrvärmesystem är att det handlar om äldre system och speciellt när det är kallt så blir det en ökad sårbarhet när systemen jobbar för fullt. För företagen handlar det om att identifiera riskerna och med hjälp av automatisk övervakning skapa långsiktiga underhållsplaner. Jag är övertygad om att alla kan göra något men det gäller också att alla hittar sin egen nivå för underhåll. Att inte göra någonting kommer att kosta pengar, så för en ökad livslängd är det viktigt med systematiskt underhåll och hårt arbete om man vill åstadkomma något. Och precis som för alla företag, oavsett bransch, handlar det i slutändan om samma sak. Sköter man inte sina produkter så leder det till försämrad konkurrens, badwill och bristande förtroende.