Lidköpings Värmeverk tar över drift av ny panna

Illustration på exteriören av Lidköping Värmeverk. Illustration: Link Arkitektur
Illustration på exteriören av Lidköping Värmeverk. Illustration: Link Arkitektur
85 procent av bränslet är sopor i någon form, vilket är ett koldioxidneutralt bränsle. Foto: Lidköpings Värmeverk
85 procent av bränslet är sopor i någon form, vilket är ett koldioxidneutralt bränsle. Foto: Lidköpings Värmeverk

Nu har Lidköpings Värmeverk tagit över driften av den nya rosterpannan efter att den varit i provdrift. Allt har gått enligt planerna, både vad gäller projekttid och ekonomi. Peter Johansson, vd för Lidköpings Värmeverk, tycker att det varit ett lyckat projekt.

Lidköpings nya värmeverk för 400 miljoner kronor är nu i ordinarie drift och avfallsförbränningsanläggningen, Panna 6, är efter några månaders provdrift och godkänd slutbesiktning övertagen av Lidköpings Värmeverk.

Peter Johansson, vd för Lidköpings Värmeverk, tycker att det på det hela taget varit ett lyckat projekt.

– Vi har hållit både budget och tidsramar och det får man ju anse som lyckat med tanke på projektets storlek.

Bortsett från några mindre justeringar av anläggningen har projektet inte avvikit nämnvärt från planen. Men trots detta har den nya anläggningen ändå hamnat i blåsväder.

Tuff tid
När utbyggnaden av Lidköpings Värmeverk påbörjades, 2011, skedde det utan bygglov och miljötillstånd. Orsaken var att pannan var beställd och därför var man tvungen att börja bygga, annars hade man ingenstans att ställa pannan. Det hela löste sig till slut men styrelsen för värmeverket fick sparken.

Under våren 2013 råkade värmeverket ut för en explosion på grund av något explosivt material som följt med i soporna. Av tryckvågen förstördes en del av den utrustning som transporterar soporna till kvarnen och det blev också skador i väggar och tak och en av de höga portarna försköts ur sitt läge.

Värmeverket har dessutom varit i media för att de anklagats för att under de senaste åren höjt sina priser kraftigt. Men som Peter Johansson, vd för Lidköpings Värmeverk, svarade då var det på grund av omfattande oljeeldning, eftersom pannan hade för liten fastbränsle kapacitet.

Bättre ekonomi och bättre miljö
I och med utbyggnaden och installationen av den nya förbränningspannan har Lidköpings värmeverk nu ökat kapaciteten. Och i samband med detta har de börjat importera avfallsbiobränsle från England. Avfallsbiobränslet kommer i huvudsak ersätta eldning med fossil olja och bioolja vilket kommer att förbättra värmeverkets ekonomi.

De kalla vintrarna har, innan Panna 6 driftsattes, tvingat fram oljeeldning och värmeverkets ekonomiska reserver förbrukades då snabbt.

I dagsläget är 85 procent av bränslet sopor i någon form. Det är ett koldioxidneutralt bränsle. När det är riktigt kallt använder man även lite olja och fetter. Förhoppningsvis slipper värmeverket i framtiden den dyra och ur miljösynpunkt omoderna oljan helt.

En förändring med den nya pannan är också att vattnet som går ut i fjärrvärmenätet blir varmare. Temperaturen höjs med tio grader till 120, vilket systemet egentligen är byggt för. Detta innebär att mindre vatten behöver tryckas ut i nätet.

Fakta

Den nya förbränningspannan, Panna 6, kan ge 20 megawatt ånga som omvandlas till 120 graders vatten som sedan går ut i fjärrvärmenätet. Pannan innebär att kapaciteten totalt för Lidköpings Värmeverks pannor och anläggningar ökar från 77 till 97 megawatt. Denna effekt räcker också för att driva en ångturbin som genererar eleffekt om 10 megawatt.