Nu drar en forskningsstudie i Fjärrsyn igång. Studien ska under två år bland annat kartlägga möjligheterna för att ta vara på mer outnyttjad spillvärme från industrin. Målet är även att genom att slå samman olika fjärrvärmenät till regionala system effektivisera produktionen, vilket ökar möjligheterna för en effektiv energiproduktion och en minskad miljöpåverkan.
Att slå samman lokala fjärrvärmesystem till större regioner kan innebära flera fördelar. Då finns möjligheten att använda de mest effektiva produktionsanläggningarna och att öka produktionen från förnybara källor. Det gör också att man kan ta tillvara på industriell överskottsvärme. Allt detta kan minska användningen av primärenergi.
WSP Sverige leder forskningsstudien och ska kartlägga statusen för befintliga och planerade fjärrvärmesamarbeten i hela landet och identifiera nya potentiella fjärrvärmekluster.
– Vi kommer att visa på hinder och drivkrafter för regionala fjärrvärmesamarbeten och sammanställa våra resultat i form av olika framgångsfaktorer, säger projektledaren Ingrid Nohlgren.
Fjärrvärmemarknaden i Sverige är under ständig förändring och påverkas starkt av förutsättningarna inom landet såväl som förändringar i omvärlden. I takt med att bostäder och lokaler energieffektiviseras minskar energibehovet tillsammans med ökad konkurrens från annan uppvärmningsteknik.
Hittills har den minskade efterfrågan ofta vägts upp av en utbyggnad till nya kunder, men underlaget för nyanslutningar är begränsat. Dessutom stramas regler för miljöpåverkan och resursförbrukning i energisystemen åt vilket ställer allt högre krav på fjärrvärmens utformning, exempelvis i och med det nya Energieffektiviseringsdirektivet som är på remiss och ska implementeras i Sverige under 2014.