Industriföretaget SCA har investerat i ombyggnad i två av befintliga pannor till Ortvikens pappersbruk i Sundsvall. Biopannorna ökar SCA:s fjärrvärmeproduktion och fördjupar samarbetet med Sundsvalls Energi. I projektet ingår även en utbyggnad av återvinning av processvärme på Östrands massafabrik.
Ortvikens pappersbruk tillverkar bestruket tryckpapper, LWC, och obestruket papper (bland annat tidningspapper) på sina fyra pappersmaskiner. Råvaran som används är färsk granmassaved som används i masstillverkningen som är baserad på mekanisk massa (Thermo Mechanical Pulp, TMP). I tillverkningen genereras bark som används som bränsle i biobränslepannorna.
- Vi bygger om två befintliga pannor så att de även kan eldas med träpulver från träpellets förutom den bark som eldas i en av pannorna, den andra panna som idag är en ren reservpanna med olja som bränsle blir helt baserad på träpulver, även om brännarna är av kombimodell för olja och träpulver. Det här är en långsiktig satsning som medför att vi kan minimera oljeanvändningen och utöka vårt fjärrvärmesamarbete med Sundsvalls Energi, säger Per Asplund, projektchef på SCA Underhåll.
Under en tid, när en av pannorna eldades med olja, gick den på begränsad effekt. Eftersom den inte hade någon form av rökgasrening tillät inte miljökraven att pannan gick mer. När pannan byggdes om för träpulver sattes även ett elfilter in och effekten kunde höjas.
Den elektrostatiska rökgasreningen fungerar som så att man utnyttjar ett elektriskt fält och laddar stoftpartiklarna. Då får man dem att lämna gasriktningen och fastna på utfällningsplåten, som är motsatt laddad. Utfällningsplåtarna slås på med jämna mellanrum så att stoftet ramlar ned på bottenplåten och sedan förs iväg. Varje dag samlar detta system flera ton stoft.
Står för hälften av Sundsvalls fjärrvärmeproduktion
Sundsvalls Energi har tidigare använt olja för att hantera toppbelastningsperioder. Företaget stod inför valet att bygga en ny panna eller fördjupa samarbetet med SCA och valde att utöka samarbetet med SCA. När de två ombyggda biopannorna tas i drift står detta och återvunnen värme från SCA:s anläggningar i Ortviken och Östrand för hälften av all fjärrvärmeproduktion i Sundsvalls kommun. För Sundsvall Energi innebär det en minskning av oljeanvändningen med cirka 25 000 ton olja/år och en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 70 000 ton/år.
I juni monterades träpulverbrännarna i en av pannorna på SCA:s anläggning i Ortviken. I början av september stängs den andra pannan ner i sju veckor för ombyggnation av panna och elfilter för rökgasreningen. I november räknar Per Asplund med att träpulveranläggningen kan drivas med pellets och i december kommer fjärrvärmeleveranserna till Sundsvalls Energi igång. Leveransen av energi från Östrand böjar i november månad.
- Vi har sålt energi till Sundsvall Energi sedan 70-talet, men när våra två biopannor står klara ökar vi överföringskapaciteten markant. Samarbetet har realiserat mycket snabbt, ett år efter SCA:s styrelsebeslut inleds fjärrvärmeleveransen till Sundsvalls Energi, säger han.
Investerar 380 miljoner kronor
För SCA innebär projekten på Ortviken och Östrand en investering på 380 miljoner kronor. Sundsvall Energi ansvarar för de sju kilometer långa ledningarna som dras fram till SCA:s anläggningar, medan SCA ansvarar för ombyggnationerna inne på anläggningarna.
SCA valde av praktiska och ekonomiska skäl att bygga om sina befintliga pannor framföra att göra en nyinvestering. Att bygga om pannorna tar betydligt mindre tid i anspråk än att investera i hela nya pannor. I snitt tar det sju veckor att bygga om en befintlig panna till en biopanna. Ombyggnationen kräver dessutom betydligt mindre utrymme än en nyinstallation.
Rökgasrening sedan flera år
Sedan många år tillbaks använder SCA rökgasrening på sina anläggningar. Rökgasreningen syftar till att minska antalet förorenade partiklar i luften. Miljökrav ställs på rökgasreningen, baserat på det tillstånd SCA Ortviken har fått från länsstyrelsen. Hur miljökraven lyder vill Per Asplund inte berätta.
- På våra biopannor använder vi elfilter för rökgasrening för att leva upp till våra miljökrav. Elektrostatisk rökgasrening är en teknik som fungerat bra för vår verksamhet i många år, det har en god avskiljningsförmåga och inte så stort drift- och underhållsbehov. För en panna bygger vi ett nytt filter och på den ombyggda pannan bygger vi ut elfiltret, säger Per Asplund.