Bygget av Bangladesh första kärnkraftverk igång

Atomic Energy Centre, Dhaka (AECD) forskningsanläggningar ligger i huvudstaden Dhaka Citys stadskärna. Här besöks centret av en regeringsdelegation inför starten av landets första kärnkraftverk. Foto: AECD

Nyligen startade inledande fasen av arbetet med Bangladesh allra första kärnkraftverk.  Anläggningen ska drivas med hjälp av rysk teknik.

Vid invigningen anlade premiärminister Sheikh Hasina grundstenen för Rooppur kärnkraftverket, som ligger i Bangladesh nordvästra del. Kraftverket har två reaktorer, var och med en kapacitet på 1 000 megawatt. Kostnaderna för bygget av anläggningen beräknas till 4 miljarder dollar.

Denna fattiga sydasiatiska stat undertecknade ett avtal i november 2011 med den ryska statsägda kärnkraftgiganten Rosatom, gällandebygget av landets första kärnkraftverk. 90 procent av projektet finansieras med hjälp förmånliga lån från Moskva.

– Nu när vi bygger anläggningen har vi lagt yttersta vikt på säkerhetsfrågor. Det innebär att vi följer det internationella atomenergiorganets riktlinjer till 100 procent, sade Hasina, i ett tv- tal efter invigningen.

Enligt henne kommer Ryssland att ta hand om kärnavfallet för att upparbeta det.

– Den första fasen av arbetet kommer att omfatta genomförbarhetstudier och undersökning av miljö- och säkerhetsfrågor som beräknas vara avslutade inom två år, sade ASM Firoz, chefen för Bangladesh Atomic Energy Commission, till AFP.

Anläggningen beräknas generera kraft från och med 2018 och då lindra Bangladesh kroniska energibrist, som har drabbat industrin hårt.

Kraftverket kommer också att diversifiera Bangladesh energimix. För att kunna producera el för landets expanderande ekonomi, har Bangladesh varit ytterst beroende av snabbt krympande gasreserver från Bengaliska viken.

Det Internationella atomenergiorganet gav 2007 Bangladesh tillstånd att bygga ett kärnkraftverk.