Moskva: 600 el-bussar i drift idag

Moskvanatten med e-buss. Foto: Bus World

Enligt Moskvas transportdepartement minskade användningen av e-bussar på Moskvas sträckor mängden av lokala utsläpp som förorenade luften med 400 ton år 2020.

Driften av elektriskt drivna bussar startade i Moskva i september 2018. Sedan dess har en modern kollektivtrafikflotta ersatt äldre bussar på totalt 42 linjer. Nu färdas det 600 e-bussar i Moskva.

Under de kommande fyra åren kommer stadsmyndigheterna att omvandla 2675 fler enheter till e-bussar, berättar Moskvas transportavdelning. Det förväntas att alla stadstransporter år 2032 kommer att genomföras med hjälp av elektrisk kraft.

Och år 2022 planerar staden att flytta till ett nytt stadium av transportelektrifiering. Moskvas e-bussar kommer att utrustas med en elektrisk värmare.

Ökningen av ett stort antal e-bussar 2022 gör det möjligt att minska utsläppen med 85,7 tusen ton. Dessutom kommer omvandlingen av bussar till den elektriska dragkraften att bidra till att öka andelen e-transportresor upp till 70 procent, förklarar stadens myndigheter.