Oppositionen kräver granskning av Nuonaffären

Foto: Vattenfall

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kräver en haverikommission om Nuonaffären.

Statliga Vattenfall betalade 97 miljarder kronor för det holländska företaget, trots att det fanns varningsignaler från bland annat regeringstjänstemän om att det var ett för högt pris.

Efter affären har Vattenfall skrivit ned värdet på Nuon med 37 miljarder kronor.

- Vi måste få tydliga besked i den här frågan, det är många oklarheter i den här affären, säger Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesman Per Bolund Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg hänvisar till uppgifter från näringsdepartementet som vittnar om att statsminister Fredrik Reinfeldt var informerad om affären i förväg.

- Det är något som inte stämmer här. Därför kräver vi en haverikommission om affären. KU ska granska det författningsmässiga, men det finns andra frågor att granska, vad var den affärsmässiga grunden för affären, till exempel. Därför lägger vi nu en motion och kräver en haverikommission, sade han.

De rödgröna vill bland annat ha svar på frågan om det stämmer att regeringen informerades av McKinsey om att ett köp skulle kunna leda till att Vattenfall tvingades till ett framtida kapitaltillskott från skattebetalarna. Och om det stämmer, varför godkändes då ändå affären?

- Vi ser inga hinder för att kunna stödja motionen, säger Martin Kinnunen, pressansvarig hos Sverigedemokraterna, till TT på frågan om hur partiet ställer sig till de rödgrönas krav på en haverikommission.

Stödjer SD motionen så finns det majoritet i näringsutskottet och riksdagen för ett tillkännagivande, en begäran, till regeringen om att tillsätta en kommission.

I och med att Sverigedemokraterna uppger att de preliminärt kan tänka sig att stödja de rödgrönas motion om en haverikommission har oppositionen möjlighet att hålla liv i debatten om Nuonköpet ett tag till. Det blir behandling i näringsutskottet och under vintern ett beslut i utskottet och debatt i kammaren.

Regeringens hantering av affären kommer sannolikt också upp i konstitutionsutskottet (KU) i vår eftersom Miljöpartiets Per Bolund i februari begärde att KU ska granska förra näringsministern Maud Olofssons roll i affären.

Men S, V och MP hävdar att KU inte har som uppgift att reda ut en del viktiga frågor som behöver klaras ut, som grunderna för affären. KU:s granskning rör hur regeringen agerade och vilka beslut som togs.

Flera gånger tidigare i år har oppositionen fört fram krav på en oberoende granskning av affären. I maj skrev Per Bolund och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson en debattartikel med krav på en granskningskommission.

(TT)