Bristaverket gör el och värme av stockholmarnas avfall

Foto: Fortum Värme
Foto: Fortum Värme

Stockholm växer och stockholmarna producerar allt mera avfall. Samtidigt ökar efterfrågan på el och fjärrvärme. Det är de två parametrarna som lett till beslutet att bygga ett nytt avfallseldat kraftvärmeverk i Brista, nordväst om Stockholm.

Fortum Värme investerar i ett nytt avfallseldat kraftvärmeverk i direkt anslutning till sin befintliga anläggning i Brista i Sigtuna kommun. Beslutet togs i september 2010 och investeringen uppgår till 1,9 miljarder kronor. Byggherre är AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad.

Brista 2, som är beteckningen för det nya verket, är den enskilt största satsningen i Fortum Värmes historia. Byggnaden uppförs intill den befintliga anläggningen, Brista 1, som ska fortsätta drivas.

 - Bakgrunden till investeringen är bland annat att mängden hushållsavfall i stockholmsregionen har ökat kraftigt de senaste åren, vilket ställer högre krav på en effektiv avfallshantering, säger Alf Forsberg som är projektledare för bygget.

Fler vill ha fjärrvärme

Samtidigt ökar behovet av el och värme i regionen, vilket i sin tur kräver en ökad energiproduktion. Efterfrågan på fjärrvärme i Stockholm växer också markant, eftersom allt fler fastighetsägare byter till fjärrvärme från andra uppvärmningsalternativ. Dessutom utrustas merparten av Stockholms nyproducerade fastigheter med fjärrvärme.

Kopplas till befintliga nätet

Kraftvärmeverket i Brista, som ska stå klart under 2013, kommer i huvudsak att eldas med industri- och hushållsavfall. Det beräknas gå åt 240 000 ton avfall årligen

Verket kommer att leverera cirka 60 MW värme och 20 MW el per år.

Den nya anläggningen kopplas till det befintliga nätet för distribution av fjärrvärme till kunder norr och väster om Stockholm.

Det faktum att Ragn-Sells avfallsbehandlingsanläggning ligger i närheten, samt att det redan finns ett kraftvärmeverk i Brista ger stora effektivitetsvinster, inte minst från transportsynpunkt.

Sprängd sten blev fyllnadsmaterial

Markarbetena inför bygget drog igång under hösten 2010.

 - Under sex månader sprängde vi bort drygt 100 000 kubikmeter berg, säger Alf Forsberg.

Stenmassorna krossades på plats och kom sedan till användning som fyllnadsmaterial, dels för det nya kraftvärmeverket, dels för den nya tillfarten till området.

- Den nya infarten bidrar bland annat till att minska trafiken kring Märstarondellen en bit bort.

Fyr i pannan nästa år

I skrivande stund är betongarbetena i full gång.

 - Gjutningen för pannhuset kommer vi att hålla på med till i slutet av mars. Då tar leveransen och installation av pannan sin början.

Under juli månad i år kommer systemet för rökgasreningen att börja monteras. Den nya turbinen kommer att installeras under våren nästa år. Strax därefter ska det sättas fyr i pannan.

Inga miljörisker

En omfattande miljökonsekvensanalys har genomförts inför utbyggnaden. Resultatet visar att utsläppen från kraftvärmeverket inte riskerar att skada vattendrag eller andra delar av miljön i närheten.

- Det här är ett stort och viktigt steg framåt i förverkligandet av vår plan för en helt klimatneutral fjärrvärme i Stockholmsregionen. Planen sträcker sig fram till år 2020 och omfattar investeringar på totalt 15 miljarder kronor, sa Fortum Värmes VD Anders Egelrud när investeringsbeslutet offentliggjordes.

Fortum Värmes plan fram till 2020 innehåller fler stora satsningar bland annat bygget av ett nytt bioeldat kraftvärmeverk intill Värtaverket. Nybygget beräknas stå klart 2016. Ett mål är att fasa ut de sista procenten fossila bränslen i Stockholms fjärrvärme. Idag är 87 procent förnybara eller återvunna bränslen.