I dagarna lämnar Jönköping Energi in ansökan om ett nytt kraftvärmeverk på Torsvik. Miljökonsekvensbeskrivningen visar tydligt att utökad förnybar fjärrvärme- och elproduktion innebär positiva effekter både lokalt och globalt.
Den nya anläggningen beräknas kunna stå klar hösten 2014 och omvandla biobränsle, i första hand grot, till fjärrvärme och el.
Verket kommer att ge 340 GWh värme och 130 GWh el, vilket är något mer än befintligt avfallseldat kraftvärmeverk. Tillsammans kommer de två kraftvärmeverken att stå för 80 procent av fjärrvärmeproduktionen.
– Satsningen minskar användningen av fossila bränslen för uppvärmning och möjliggör fortsatt utveckling av klimatsmart fjärrvärme i kommunen, säger Håkan Stigmarker, vd för Jönköping Energi.
I den ansökan som nu lämnas in beskrivs miljökonsekvenser såsom utsläpp till luft och vatten, buller och transporter. Inget av utsläppen bedöms påverka möjligheterna att hålla de miljökvalitetsnormer som gäller. Dessutom anser man att positiva effekter uppnås genom att luftutsläpp och transporter i centrala Jönköping minskar till följd av att produktion vid Kraftvärmeverket Munksjö till stor del ersätts av den nya anläggningen.
Mark- och miljödomstolen i Växjö ska nu pröva ansökan, vilket Jönköping Energi hoppas kan slutföras under 2011. Samtidigt förbereds projektering, upphandling och underlag för slutligt investeringsbeslut. Investeringen bedöms ligga kring 1000 miljoner kronor, vilket är i nivå med den investering som skedde i det befintliga kraftvärmeverk, som drifttogs 2006.
En utbyggnad på Torsvik planerades redan då beslut togs om att bygga det befintliga kraftverket. Därför finns mycket förberett i infrastrukturen, bland annat finns tillräcklig kapacitet i ledningsnätet.