Lars G Nordström väntas bli ny styrelseordförande i statliga energijätten Vattenfall. Han efterträder Lars Westerberg som sparkades efter en fallskärmshärva. Nordström har varit vd på Posten Norden och i Nordea.
Nordström har nominerats av regeringen till ordförandeposten. Han efterträder Lars Westerberg som i praktiken fick sparken av regeringen i våras. Då kom det fram att personalchefen i ett hemligt avtal givit den förre koncernchefen Lars G Josefssson tolv miljoner i ett otillåtet avgångsvederlag.
Björn Savén, som varit tillförordnad ordförande sedan mars, nomineras samtidigt till vice ordförande, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.
Lars G Nordström är redan styrelseledamot i Nordea. Under perioden 2004-2010 var han även styrelseledamot i Telia Sonera. Nordström var vd för Posten Norden mellan 2008-2010 och tidigare vd för Nordea.
– Lars G Nordström har lång erfarenhet av att leda internationell, komplex och starkt reglerad verksamhet, liksom av stora statliga företag i förändring. Jag är glad att han har tackat ja till detta viktiga uppdrag, säger finansmarknadsminister Peter Norman.
Regeringen föreslår ett oförändrat arvode för styrelsens ordförande, på 580 000 kronor per år. För vice ordförande föreslås oförändrade 370 000 kronor per år.
Lars G Nordström lovar att "se över" den kontroversiella kraftproduktionen med brunkol i Tyskland och satsa på "miljömässigt hållbara alternativ".
Vattenfalls omstridda kraftproduktion med brunkol i Tyskland är något som Lars G Nordström tycker är viktigt att se över. Vad man ska göra i stället vill han dock inte säga.
- Det är naturligtvis en fråga om att omställa över tiden med mer miljömässigt hållbara alternativ. Det är ett faktum i Tyskland i dag att kolet är en stor energikälla.
Frågan kompliceras av det utbredda motståndet mot utbyggd kärnkraft i Tyskland, som tilltagit efter Fukushima-katastrofen i Japan i mars och som lett till en politisk omprövning av hela den tyska kärnkraftens framtid.
- Det är möjligt att det blir svårt. Men samtidigt vill tyskarna ha ljus i stugan och kraft till sin industri. Hur den mixen ska se ut i framtiden är ett politiskt beslut och vi ska naturligtvis anpassa oss till det, säger Nordström.
Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger att det kan bli aktuellt att knoppa av kolkraften i Tyskland. Bollen ligger bland annat hos den nye ordföranden och företagsledningen.
- Nu gäller det för Vattenfall att titta framåt och se vad man kan göra med det innehavet, kort och gott, säger Norman.
TT: Kan man avyttra det?
- Jag vill inte ha synpunkter på det. Det är en bolagsfråga. Det är viktigt att man håller isär våra roller. Vi har gett en bolagsordning till Vattenfall, där det står att det ska vara ledande i omställningen till hållbar energi. Nu är det upp till styrelsen att agera därefter.
Visionen om att ta in externa ägare i helstatliga Vattenfall finns kvar på regeringskansliet, enligt Norman. Men samtalen med oppositionen i frågan ligger just nu på is.
-Frågan är inte aktuell för närvarande.
Extrastämman där beslut om den nya ledningen för Vattenfalls styrelse äger rum hålls den 14 juni 2011.
(TT)