EU:s klimatchef vill utvidga unionens mål för förnybar energi så att de sträcker sig till 2030. Detta är första gången EU-kommissionen har tagit upp frågan om obligatoriska mål efter 2020, när det nuvarande åtagandet, att 20 procent av energin ska komma från förnybara källor, löper ut, skriver Guardian.
Connie Hedegaard, klimatkommissionär i Bryssel, är oroad över bland annat gasindustrins lobbyarbete, och säger sig vara fast besluten att upprätthålla Europas ledande ställning när det gäller att utveckla förnybar energi och ren teknologi.
– Vi bör se till att undvika en låsning till fossila bränslen, säger Connie Hedegaard, till the Guardian. Vi bör diskutera ett mål för förnybar energi för 2030. Vi måste ha ambitiösa mål. Det skulle vara ett sätt att skicka en långsiktig signal gällande den förnybara energin - att förnybar energi är kommer att bara att sluta växa efter 2020.
Hedegaard vill inte sätta en klar siffra på vad målet för förnybar energi bör vara efter 2020. Men andra har föreslagit att det skulle vara kostnadseffektivt att välja ett mål på 40 procent till 2030.
Insatserna för att förlänga målet kommer sannolikt att motarbetas av vissa medlemsstater, som kämpade hårt mot 2020-målen när de togs fram i början av 2007. Polen är känt för att vara orolig för att landets starka beroende av kol skall straffas och Italien har en historia att motsätta sig klimatmål.