Fortum har invigt den nya kraftvärmeanläggningen, Pärnu Power Plant i Estland. Det nya kraftvärmeverket kommer att täcka fjärrvärmebehovet för Pärnu och även producera el. Bränslet som används i anläggningen är lokala biobränslen som flis, trärester från industrin och frästorv.
Investeringen uppgår till 80 miljoner euro. Produktionskapaciteten i kraftvärmeverk är 24 MW el och 50 MW värme. Den årliga försäljningsvolymen kommer att vara 110 GWh el och 220 GWh värmeenergi.
– Anläggningen i Pärnu kommer att ha en panna som är baserad på en fluidiserad bädd, vilket gör den mycket effektiv och miljövänlig. Det och att vi använder lokala bränslen gör att den totala miljöpåverkan blir låg, säger Per Langer, vd för Fortum Sverige.
I en fluidiserande bädd svävar bränslet i förbränningsrummet som består av en mycket het sandbädd. Det orsakas av att en kraftig luftström blåses genom sandbädden vilken därigenom håller bränslet svävande. I samband med hårdare miljökrav och ökade oljepriser har denna teknik i större utsträckning börjat användas för förbränning av fasta bränslen som kol, torv, biomassa och även avfall.
Kraftvärmeverket i Pärnu är det andra kraftvärmeverk i Estland där lokala bränslen används. Fortums bedömning är att ett tiotal städer i Estland har potential för liknande kraftvärmeproduktion.