Öresundkraft tar nu och skär ner och fraktar bort oljetankarna vid fjärrvärmecentralen på Fredriksdal i Helsingborg. Så snart rivningstillståndet är klart så sätter arbetet igång.
Fjärrvärmecentralen på Fredriksdal byggdes 1965 och blev därmed en av Helsingborgs första fjärrvärmeanläggningar. Med sina tre oljepannor på sammanlagt 51 MW försåg den stora delar av Helsingborg med fjärrvärme under många år. Anläggningen var i drift fram till 1984 då den ersattes av bland annat fjärrvärmecentral Israel och sedermera Västhamnsverket.
Själva byggnaden är tömd på pann- och pumputrustning sedan länge, nu är det oljetankarnas tur. De två tankarna på 170 respektive 385 kubikmeter kommer att skäras ned och fraktas bort.
– Tankar, anslutningar och rör är tömda, rengjorda och besiktigade. Vi sätter igång så snart vi får rivningstillstånd, sen tar det inte många dagar innan tankarna ligger på skroten för återvinning, berättar Håkan Axelsson, projektchef på affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft.
De gamla oljetankarna står alldeles intill Fredriksdals koloniområde som därmed får såväl bättre insyn som utsikt. Pannhusbyggnaden kommer dock att få stå kvar, liksom tankarnas invallning. Det är de betongskydd som tankarna stått på och som hindrat olja att läcka ner i marken.
– Numera används olja bara i FV-centralen Israel vid riktigt kalla dagar, berättar Håkan Axelsson. Västhamnsverket eldas sedan länge med biobränsle och koldioxidutsläppen har minskat med 340 000 ton per år i Helsingborg och Ängelholm. Man kan säga att utsikten förbättras på många sätt när vi nu lämnar oljeepoken, säger Håkan Axelsson.