Den kontroversiella tyska brunkolen ska väck. Nu inleder Vattenfall försäljningen.
Men en försäljning löser inte problemen med de smutsiga utsläppen, tycker miljöorganisation.
Statliga Vattenfall har tidigare aviserat att hela den tyska brunkolsverksamheten ska säljas. Och nu inleds försäljningen. Syftet med försäljningen är att Vattenfall ska ställa om sin smutsiga energiportfölj och minska exponeringen av koldioxidutsläpp.
Vattenfalls vd Magnus Hall är dock knapphändig med uppgifter om vad verksamheten kan vara värd eller vilka krav man ställer på en köpare.
-Vilka krav vi ställer vill vi inte gå ut med, säger han till TT.
-Men det är en stor pjäs vi säljer, med 8 000 anställda och som står för tio procent av den tyska elförsörjningen.
Oklart om vinst
Enligt Magnus Hall är det i dagsläget oklart om den svenska energijätten i slutläget kommer att göra vinst eller förlust på den tyska brunkolsverksamheten - alltså huruvida det har varit en bra affär för de svenska skattebetalarna.
-Det har varit en bra affär i många år, men det går inte att säga hur slutresultatet blir, säger han.
Han vill heller inte berätta vad Vattenfall internt i bokföringen värderar brunkolsverksamheten till.
-Nej, vi har inte gått ut med några bokförda värden.
Anmäla intresse
Anbudsgivare bjuds in att anmäla sitt intresse. Vattenfall har fyra brunkolseldade kraftvärmeverk i Tyskland, med tillhörande dagbrott. Dessutom säljs Vattenfalls vattenkraftstillgångar i regioner som ligger i närheten av brunkolsverksamheten.
Greenpeace är mycket kritisk till försäljningen som, enligt miljöorganisationen, bara flyttar problemen till en ny köpare.
"Om anläggningarna säljs är risken stor att nya gruvor öppnas och att kraftverken drivs vidare under mycket lång tid i stället för att avvecklas, vilket skulle ske om Vattenfall behåller dem", skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.
"Det är en skam att regeringen tillåter denna försäljning", skriver Annika Jacobson, chef på Greenpeace Sverige.
(TT)