Stena Line ansluter linjefartyg till fjärrvärmenätet

Foto: Stena Line

Stena Line, Göteborgs Stad och Göteborg Energi har invigt en fjärrvärmeanslutning till Stena Danica. Enligt Stena Line är det första gången ett fartyg i linjetrafik ansluts till fjärrvärmenätet. Anslutningen innebär en minskning av koldioxidutsläppen med 500 ton per år.

– Stena Line arbetar målmedvetet med att skapa framtidens miljövänliga sjöfart och är världsledande inom området. Redan idag kan vi mitt inne i centrala Göteborg driva en verksamhet med minimal miljöpåverkan, genom att vi ansluter våra fartyg till elnätet vid kaj samt en rad andra hållbara initiativ, exempelvis att vi kommer testa metanol som nytt bränsle. Genom fjärrvärmesatsningen görs verksamheten ännu mer långsiktigt hållbar. Att kunna kombinera logistik, industri och boende i centrala lägen är modernt samhällsbyggande när det är som bäst och det som gör Göteborg unikt, säger Stena Lines vd Carl-Johan Hagman, i ett pressmeddelande.

– Göteborg har ett fjärrvärmenät i världsklass. De erfarenheter och den kunskap vi har byggt upp un­der många år får vi nu fått chansen att sprida i Europa. Fjärrvärmeanslutningen av Stena Danica är också ett bra exempel på hur staden kan agera tillsammans med privata aktörer som Stena Line för att hitta lösningar som bidrar till utvecklingen av ett hållbart göteborgssamhälle, säger Kia Andreasson (MP), ordförande i Göteborg Energis styrelse, i ett pressmeddelande.