337 timmar har solen skinit över Stockholm i juli enligt preliminära siffror från SMHI. Om hälften av Stor-Stockholms villaägare skulle haft solpaneler på sina tak skulle juli månads solstrålar genererat en elproduktion på 100 miljoner kilowattimmar, enligt elbolaget Bixias beräkningar.
För en villaägare i Stockholm med en solelsanläggning på 4,5 kilowatt (installerad effekt) på taket har juli månads solstrålar genererat cirka 740 kilowattimmar.
Idag står solel för en knapp procent av den totala energiproduktionen i Sverige. Det är någonting som elbolaget Bixia vill ändra på och man menar att det finns en stor potential i att ta tillvara på solens energi.
– Vi märker att intresset för solel ökar i takt med att vi slår hål på den gamla myten att solel inte skulle fungera i Sverige, säger Anna Fjellner, pressansvarig på Bixia.
Sverige har utmärkta förutsättningar för att ställa om till förnybar energi. Omkring 60 procent av landets el kommer redan idag från förnybara källor. Dessutom är de flesta svenskar mycket positivt inställda till el från sol, vind och vatten. Sju av tio tycker till exempel att det borde satsas mer på solel, enligt en undersökning som Bixia låtit göra.
En solelsanläggning på 4,5 kilowatt, som är normalt för en villa, kostar idag cirka 65 000 kronor inklusive bidrag från Länsstyrelsen.