Vad visste Fredrik Reinfeldt och Anders Borg om Vattenfalls köp av Nuon, som sedan visade sig bli en mångmiljardflopp? Ingen aning, sade förre ordföranden Lars Westerberg i KU.
Konstitutionsutskottet inledde i dag utfrågningarna om vem som visste vad i regeringen när bolaget fick klartecken att köpa nederländska Nuon 2009. Värdet på Nuon har skrivits ned med cirka 30 miljarder sedan köpet.
- Jag har ingen aning om Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg var informerade, sade Westerberg om hur det gick till när han fick klartecken från regeringskansliet och näringsdepartementet för köpet.
Westerberg säger att han inte kommer ihåg när eller hur eller av vem han fick beskedet att staten ställde sig bakom köpet. Men det var troligen Ola Alterå, som var näringsminister Maud Olofssons statssekreterare, eller Olofsson själv som gav beskedet.
Lars Westerberg närmast viftade bort det faktum att en tjänsteman på näringsdepartementet, Elsa Widding, i ett mejl ska ha varnat för att Vattenfall inte skulle klara avkastningskraven. Hon verkar, så här i efterhand, vara en av få som förutsåg att det var en dålig affär.
Westerberg säger att inte har något minne av att hennes mejl alls diskuterades.
- Min personliga åsikt är att man tillmäter Elsas uträkning alldeles för stort värde. Och det är väl därför vi sitter här, sade Westerberg.
- Det kan ju möjligen bero på att hon visade sig ha rätt, invände KU:s ordförande Peter Eriksson.
- Ja, men hon hade rätt utan att veta att hon hade rätt, replikerade Westerberg.
Westerberg säger att Olofsson före köpet frågade honom om det var hans och styrelsens uppfattning att Vattenfall, även efter jätteaffären, skulle klara de krav på avkastning som staten hade ställt upp.
- Vår bedömning var att vi skulle klara det med marginal, säger Westerberg som också säger att han hade en väldigt positiv, enig styrelse bakom sig i att Nuon var rätt att köpa.
Westerberg säger att det är bara "de efterklokas klubb" som kan påstå att man kunde förutse finanskrisens effekter och det faktum att USA skulle gå över till skiffergas. Det senare fick till följd att billigt kol översvämmade Europa och Nuon gasverk blev olönsamma.
KU har bestämt att begära in mer handlingar från regeringskansliet för att kunna få mer klarhet i vilka samråd regeringen, genom näringsdepartementet, hade regelbundet med Vattenfall före och vid tiden för köpet av Nuon. Lars Westerberg sade i KU att han hade möten med departementet varje kvartal, minst. Det är anteckningar från de mötena som KU vill se.
KU har också beslutat att skicka skriftliga frågor till Viktoria Aastrup som arbetade på näringsdepartementets ägarenhet den aktuella perioden och som representerade staten i Vattenfalls styrelse.
(TT)