Gränsöverskridande samarbete mellan organisationer och universitet i Sverige och i Finland gällande förnybar energi har pågått i 10 år. Det vill man nu bygga vidare på och ytterligare fördjupa. Därför arrangeras nu en studieresa i Örnsköldsvik och Umeå för finska projektledare, professorer och forskare.
Gränsöverskridande samarbeten mellan organisationer och universitet i Sverige och i Finland har pågått i 10 år. Målet har varit att omsätta EU:s förnybarhetsmål till regional utveckling. Samarbetena har genom åren varit fruktsamma och många vetenskapliga resultat har också arbetats fram i olika projekt. Resultaten har också omsatts i effektivare hantering av skoglig biomassa. BioFuel Regions projektgrupp Forest Refine vill nu fördjupa kontakterna och relationerna över Kvarken och anordnar en studieresa för finska partners.
I Finland har ett nytt kluster bildats, Biovalley, och där är de nyfikna på hur man på den svenska sidan Kvarken arbetar med kluster. Syftet med studieresan är att ta del av, och utbyta, varandras erfarenheter och kunskaper.
Studieresan påbörjas tisdagen 11 mars med att åka till Örnsköldsvik där det sker ett besök på SP Processumklustret där studiebesök till The Biorefinery demo plant och Domsjö bioraffinaderi anordnas. Det senare är ett framgångsrikt exempel på hur man förvandlar ett olönsamt pappersbruk till att bli ett lönsamt bioraffinaderi där man producerar specialcellulosa som bland annat används till att framställa viskos. Den 12 mars foersätter besöket i Umeå, där BioFuel Region presenterar sin verksamhet, tillsammans den nya institutionen för skogliga biomaterial och teknologi på SLU. Där kommer även forskningsprogrammet Bio4Energy att presentera sig och sitt arbete. Därefter blir det studiebesök på torrefieringspiloten vid Umeå universitet och även BTC (bränsletekniskt centrum).
– Vi hoppas att den här studieresan kommer att leda till ett fördjupat samarbete för att vi ska kunna fortsätta utveckla den biobaserade ekonomin. Sverige och Finland är världsledande när det gäller bioenergi, men fortfarande domineras transportsektorn med fossila drivmedel, säger Magnus Matisons, projektledare på Forest Refine.