Omstruktureringen av Seadrill fullbordades

Seadrill driver borriggar i flera segment och är en av danska Maersk Drillings konkurrenter. Foto: Seadrill

John Fredriksens norska oljeservicebolag Seadrill ​​​​​​har ställts iordning efter ett års omstrukturering, skriver företaget i ett pressmeddelande. Seadrills omstrukturering avslutades nyligen.

Fredriksen gick det dock ingen nöd på under omstruktureringen, trots att han förlorade cirka 30 miljarder svenska kronor. Enligt Bloombergs senaste sammanställning är han "värd" nästan 90 miljarder svenska kronor och är därmed världens 125:e rikaste person.

Innan John Fredriksen gav upp sitt norska medborgarskap för att bli en cypriot för tio år sedan, var han också Norges rikaste person.

Bolaget, som är noterat i New York och Norge och har ägaren John Frederiksen som styrelseordförande, böjde sig efter en tung skuldbörda i september 2017 och sökte konkursskydd enligt USAs kapitel 11-regler.

Processen har nu slutförts med omräkning av skuld för flera miljarder dollar till nya aktier. Det har också införts nytt kapital i Seadrill, så att borgenärer i form av anställda, kunder och andra motparter hålls "i stort sett" riskfria, skriver företaget i ett uttalande.

Företaget har nämnts som en potentiell "perfekt danspartner" till Maersk Drilling, vilket är en av de oljebaserade verksamheterna AP Møller-Mærsk håller på med att eliminera.

Källa: Energy Watch