Equinor vinner nigeriansk oljetvist

Agbami Field är ett oljefält i Nigeria. Upptäckt i slutet av 1998 var det det andra stora djupvattenoljefältet som upptäcktes utanför Nigerdelta, det första var Bongafältet av Shell. Agbami-fältet. Foto: Creative Commons Lic.

En långvarig uppgörelse om rättigheterna till oljefältet Agbami har fallit ut till förmån för det norska företaget Equinor.

 I ett mål som har sträckt sig över tio år har den nigerianska högsta domstolen pekat på Equinor som vinnare. Ärendet har kretsat kring huruvida företaget hade rätt till vinst från Agbami-fältet. Och företaget har nu erhållit detta, informerar dess presskontakt Erik Haaland mediasajten E24.

 - Nigerias Högsta domstol bekräftade nyligen att de lägre domstolarna inte har haft behörighet, dvs inte varit rätt organ, att pröva detta ärende. Detta innebär att vår verksamhet kan fortsätta som tidigare och att intäkterna från fältet tillhör Equinor, säger Haaland.

Ärendet inleddes 2010, då Equinor hette Statoil. Då dömdes företaget att betala en del av vinsten till John Abebe från företaget Inducon, som hade hjälpt företaget att säkra de lukrativa oljeaktierna i Nigeria.

Genom flera juristiska processer har det bekräftats att Abebe har rätt till betalningar från det stora oljefältet Agbami. Nu har landets högsta domstol avgjort att inkomsterna från Equinors aktier är Equinors. Dessutom anklagas John Abene för förfalskning och bedrägeri av bevis relaterade till denna tvist.