Solenergi – ett lysande klimatval

Foto: Alex Lang
Foto: Alex Lang

Det finns undersökningar som visar att det är i länder med omfattande miljöproblem som miljömedvetenheten hos befolkningen är som störst. Det är egentligen inte alls märkligt då människor där är direkt drabbade av effekterna av miljöförstörelse på ett annat sätt än i väst, till exempel i städer där smogen ligger som en konstant tjock dimma över allt och det sticker i näsan bara av att andas in den förorenade luften.

Man kommer osökt att tänka på Kina i sammanhanget och det är ett land där omställningen till miljövänliga energikällor nu går med rekordfart. Både vind- och solcellsanläggningar av kinesiskt märke sprider sig också snabbt i världen, inte minst i Afrika. Om Kinas avsikter är att erövra världen med sol och vind kan man spekulera kring. Säkert är de kommersiella inslagen betydande, men när det gäller landets egen omställning till miljövänliga alternativ så var den nog helt enkelt nödvändig och brådskande.

Mycket talar för att Kina hade fortsatt på den sedan flera år inslagna vägen att satsa storskaligt på vind- och solkraft oavsett utfallet av Parisavtalet förra året. Enligt det ska förnybara energikällor vara dominerande inom bara några decennier, en målsättning Kina helt ställer sig bakom. Det framgick av det nyligen avslutade Klimatmötet i Marrakech. Mer oklart är hur USA förhåller sig, särskilt som världens enda supermakt inte ens skickade någon representant till Marrakech. Oddsen är stora att Kina av bara farten axlar den ledande rollen i den globala klimatomställningen redan om ett par år.

Av alla förnybara energikällor pekar den snabba tekniska utvecklingen på att solenergin kommer bli viktigast i framtiden. Verkningsgraden hos solceller förbättras snabbt, tillverkningskostnaderna har pressats ned med en hastighet som överraskat många. Det forskas intensivt på hur nya material kan göra solceller både billigare och mer tillgängliga. Även i Sverige händer mycket. Marknaden för solceller i Sverige har vuxit kraftigt, om än från blygsamma nivåer. Förra året ökade den installerade kapaciteten med 47,4 megawatt. Det är en uppgång med 31 procent jämfört med 2014, enligt branschföreningen Svensk Solenergi.

En mötesplats för branschen är den nyligen avslutade, men återkommande, Solelmässan i Uppsala, där Nordisk Energi medverkade. Nordisk Energis specialtidning för mässan hade för övrigt strykande åtgång bland mässbesökarna.

Svenska Solelmässan ger sig ut för att vara en mässa för så kallade ”early adopters”, dem som vill vara först med ny teknik. Mässan gav också många prov på nytänkande, som till exempel EU-projektet Solar Charge. Det är laddstolpar kombinerade med solceller, laddplatser övertäckta med ett tak av solpaneler. Det ger samtidigt en fin illustration av en av de svårslagbara fördelarna och tjusningen med solenergi, som andra energikällor saknar.  Solenergi innebär nämligen minimala ingrepp i omgivningen då man ofta tar tillvara på befintlig infrastruktur (här en parkeringsplats) eller byggnaders tak och väggar som etableringsställen.