Förslag på uppdaterat EU-regelverk inom energiområdet

Foto: EDF
Foto: EDF

Europeiska kommissionen har presenterat nya förslag till regelverk inom Energiområdet. Lagpaketet har fått namnet "Ren energi för alla i Europa".

Förslagen kan beskrivas som uppdateringar av det europeiska regelverk som gäller för energimarknaden och en anpassning till den nya marknadssituation som råder med framförallt mer förnybar energiproduktion.

Lagpaketet som nu presenteras har tagits fram inom initiativet för Energiunionen och är förslag på hur den europeiska integrationen på energiområdet kan öka ytterligare. Rent praktiskt är det förslag till uppdateringar av de lagar som redan finns och en anpassning till den nya marknadssituation som råder. Lagstiftningsförslagen inom paketet "Ren energi för alla i Europa" omfattar energieffektivitet, förnybar energi, elmarknadens utformning, trygg elförsörjning och regler för energiunionens styrning.

Med förslaget vill Kommissionen uppnå tre mål. Dessa är prioritering av energieffektivitet, globalt ledarskap inom förnybar energi samt rättvisa villkor för konsumenterna.

Många av de förslag som Europeiska kommissionen nu presenterar syftar till att uppfylla de mål som Kommissionen satt upp för energi- och klimatpolitiken fram till år 2030, det vill säga att utsläppen av växthusgaser ska minska, att andelen förnybar energi ska vara minst 27 procent och att energieffektivitet ska öka med 30 procent.

Även inom området marknadsdesign föreslås flera omarbetningar av nuvarande regelverk. Bland annat finns förslag om att byrån för samarbete mellan EU:s tillsynsmyndigheter, ACER, ska få ökad beslutanderätt vid gränsöverskridande frågor. Det gäller till exempel vissa frågor som idag beslutas av Ei och övriga energitillsynsmyndigheter som istället föreslås ska handläggas och beslutas av ACER.

Idag omfattas elnätsföretagen på lokalnivå (distributionsföretag) av EU:s energilagstiftning endast i minde omfattning. Nu pekas de ut som viktiga aktörer för den inre marknaden för el och förslaget är att det bör skapas en gemensam organisation för dem på liknande sätt som gäller för stamnätsoperatörerna inom EU. Bland förslagen finns också ändringar som syftar till att förbättra överföringen av el mellan länder. Flera förändringsförslag handlar också om konsumenternas roll och har som mål att stärka slutkundernas ställning på marknaden.

I sitt pressmeddelande skriver Europiska kommissionen bland annat " Konsumenterna är aktiva och centrala aktörer på framtidens energimarknader. Konsumenterna i hela EU kommer i framtiden att ha ett större urval av försörjningskällor, tillgång till pålitliga verktyg för jämförelse av energipriser och möjlighet att framställa och sälja sin egen energi. Ökad insyn och bättre reglering ger det civila samhället fler möjligheter att i högre grad delta i energisystemet och reagera på prissignaler. Paketet innehåller också ett antal åtgärder för att skydda de mest utsatta konsumenterna."

– Nu ska vi analysera förslagen och titta på vad de innebär för Sveriges del och för Ei. Flera av förslagen handlar om att förbättra möjligheterna till elöverföring mellan länder och stärka konsumenternas ställning på marknaden samt att det verkliga marknadspriset ska slå igenom till slutkund. Det är viktiga frågor för Ei och vi tycker att det är positivt att det finns med på agendan när regelverket nu ska omarbetas. Vi noterar också att kommissionen föreslår att ACER ska besluta i vissa frågor som idag fattas nationellt av oss tillsynsmyndigheter, säger Ei:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson.

Nu har alla medlemsländer inom EU möjlighet att tycka till om förslaget och lämna sina synpunkter till Europeiska kommissionen. Därefter kommer Kommissionen lämna förslaget till Europaparlamentet och rådet.

Ei:s uppgift är nu att analysera förslagen. I det arbetet förs även dialog med regeringskansliet, övriga berörda myndigheter och intressenter. Ei kommer också att ha dialog om förslagen med övriga nordiska och europeiska tillsynsmyndigheter inom bland annat ACER.