Otillräcklig kontroll på importerat avfall

Foto: Westenergy

Skånska avfallsanläggningar har otillräcklig kontroll på det avfall som importeras för förbränning. Det konstaterar Länsstyrelsen Skåne i en granskning av hur gränsöverskridande avfall hanteras. Rapporten presenteras på en internationell miljökonferens i Malmö.

Ansvaret för kontrollerna av det importerade gränsöverskridande avfallet ligger på fjärrvärmeverken, vilka ofta är kommunala renhållningsbolag. Länsstyrelsen Skåne, som också är tillsynsmyndighet, har undersökt hur väl dessa kontroller fungerar.

– Den kontroll som görs är enkel. Man tittar på avfallet, men främst för att förhindra att det finns med sådant avfall som är för stort eller ställer till med problem i driften. Det görs ingen tillräcklig kontroll av innehållet ur ett miljöperspektiv. Vi tycker inte det räcker för att leva upp till kraven i miljöbalken och EU-förordningen, säger Niklas Hansson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen Skåne anser att kraven på plockkontroller och kemisk analys måste skärpas. Dessutom vill Länsstyrelsen införa hårdare utsläppskrav på anläggningarna, där så är möjligt.

– Anläggningarna har så god teknik idag att de med mycket god marginal klarar utsläppskraven. Inget sporrar eller driver på anläggningarna att genomföra noggrannare kontroller. Med skärpta utsläppskrav skulle förbränningsanläggningarna få en anledning att undersöka och sortera avfallet ännu bättre. Vi vill ju hellre materialåtervinna eller återanvända avfallet än att bränna det, säger Niklas Hansson.

Under två dagar kommer miljöhandläggare från tolv länder att mötas på Länsstyrelsen Skåne för att diskutera frågor om gränsöverskridande avfall. Konferensen fortsätter därefter i norra Sverige.