Sverige ingår nya strålsäkerhetsavtal

Foto: OKG

Under det internationella atomenergiorganet IAEA:s generalkonferens i förra veckan undertecknade Strålsäkerhetsmyndigheten ett par nya samarbetsavtal med strålsäkerhetsmyndigheterna i Norge (Strålevernet), Finland (STUK), Vitryssland (GANBY) samt USA (NRC).

Den gångna veckan samlades det internationella atomenergiorganet IAEA:s medlemsländer i Wien för generalkonferens. Under konferensen undertecknade Strålsäkerhetsmyndigheten två nya samarbetsavtal.

Det rör sig om en femårig avsiktsförklaring, Memorandum of Understanding, med strålsäkerhetsmyndigheterna i Norge (Strålevernet), Finland (STUK) och Vitryssland (GANBY) samt en förnyad och fördjupad avsiktsförklaring med USA (NRC).

– Avtalet med Norge, Finland och Vitryssland omfattar informationsutbyte och utgör grunden för kommande projektsamarbete mellan myndigheterna, säger Ervin Liszka, rådgivare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Avtalet med USA ska även det ligga till grund för fortsatt samarbete myndigheterna mellan. Samarbetet i frågor som rör fysiskt skydd har förtydligats i detta avtal i förhållande till det gamla.

– Det är glädjande att vårt samarbete med NRC fortsätter och att det breddas, säger Ervin Liszka.