Nu pågår tre parallella branschmässor på Elmia i Jönköping. Fjärrvärmemässan, VA-mässan samt Elmia Avfall & Återvinning. ”Samtliga dessa branscher har fungerat väldigt bra i Sverige och vi har haft långa traditioner av välfungerande system inom energi, - VA och avfallssektorn. Men dessa branscher står nu inför nya utmaningar” Det säger Tomas Kåberger, professor på Chalmers, i sitt inledningsanförande på Elmiamässan.
Kåberger höll en kortare genomgång av de branscher som nu möts upp på Elmia. Först ut var VA-sektorn.
– Inom vattenområdet har vi kunnat höra att berörda branschorganisationer har uppmärksammat att våra VA-system nu har blivit gamla och att återinvesteringarna inte varit tillräckliga. Vi behöver därför investera i ny teknik för att möta dessa behov, sade Kåberger som också kort nämnde hur en framtida miljöpåverkan kan beröra VA-sektorn.
Han påpekade att utsläpp av växthusgaser och förändringar i klimatet kan ge förändrade nederbördsmönster, vilket innebär nya utmaningar när det gäller att bland annat hantera dagvatten.
Vad gäller Fjärrvärmen, menar Kåberger att den har vi all anledning att vara glada och stolta över i Sverige.
– Användningen av förnybar bioenergi i fjärrvärmesektorn har gjort det möjligt för landet att kraftigt kunna minska koldioxidutsläppen. Dessutom har fjärrvärmen gett oss ett billigare och effektivare uppvärmningssystem här i Sverige jämfört med många andra länder. Men även denna bransch står inför stora utmaningar. Förnybar el har visserligen inneburit att elpriserna överlag har sjunkit, men mönstren på elpriserna är inte längre som förr - att det är dyrt med el när det är kallt och billigt när det är varmt. Nu är det nämligen inte bara efterfrågan som styr elpriserna utan tillgång till sol- och vindenergi, såväl Sverige som i grannländerna. Fjärrvärmen har en fantastisk stor möjlighet att kunna bidra till ett hållbart system med mycket sol och vind. Men det kommer kräva nya sätt att använda kraftvärmen för att parera variationer i elens värde.
Avfallsbranschen har också varit en framgångsrik svensk bransch, enligt Kåberger.
– Detta jämfört med många andra länder där avfall hanteras med dålig disciplin och där den tämligen ofta genomsyras av korrupta system, med stora miljökonsekvenser som följd. Den svenska avfallshanteringen har skötts av skickliga, ofta kommunala aktörer, som samspelat med fjärrvärmesystemen. På så sätt kan man samtidigt återvinna material som man återvinner energi. När vi byggt upp dessa system har ofta ett ideellt engagemang hjälpt till, där allmänheten har stått för en stor del av insamling och källsortering.
Men Kåberger ville även här belysa att politikerna har ett stort ansvar att säkra och utveckla denna sektor, som till syvende och sist kräver lönsamhet för att kunna fortsätta.
– Lönsamheten inom återvinningsindustrin kräver goda politiska beslut och styrmedel och hur den utvecklingen kommer att gå de närmaste åren, kommer att ha stor betydelse, både för hur systemen fungerar och vad återvinngen kommer att kosta samt vilka miljökonsekvenser vi kommer att stå inför. Det gäller att lära av varandra och tillvarata de nya tekniska möjligheterna och att utveckla systemen och inte bara att förvalta dem. Detta har stor betydelse för hela det svenska samhällets utveckling, avslutade Kåberger.