Fjärrvärmen befinner sig i konkurrens från exempelvis bergvärme och värmepumpar.
– Det finns ett fundamentalt misstag som görs i Sverige och det är att man höjer priset på fjärrvärme. Det gör att energibolagen går på knäna. Om vi inte höjde priset för fjärrvärme skulle ingen fundera på att sätta in värmepumpar, säger Björn Karlsson, professor emeritus, Linköping universitet.
Mer än 60 procent av alla hushåll och kommersiella anläggningar i Sverige värms idag upp med fjärrvärme. Många ser fjärrvärme och fjärrkyla baserad på kraftvärme som ett mycket fördelaktigt alternativ; att använda energi som annars skulle gå till spillo och därmed bidra till ökad effektivitet. Trots detta finns flera hinder för fjärrvärme i Sverige.
Björn Karlsson tror att priset för fjärrvärme kommer att minska drastiskt om vi tittar framåt några år till 2020. Han tror att vi får en allt mer integrerad elmarknad och följden blir en prisutjämning för el över hela Europa.
– Då ändrar fjärrvärmen karaktär och det blir viktigare att leverera el än som det primära varit tidigare - att värma upp husen. Det innebär att priserna på fjärrvärme kommer att minska dramatiskt i Sverige, säger han.
Undersökningar har visat att inte bara el- och bränslepriserna, utan också styrmedlen är viktiga för att främja kraftvärmebaserad fjärrvärme och fjärrkyla.
– Det skulle alla vinna på, både vi som privatpersoner och energibolagen. Det skulle minska koldioxidutsläppen med 60 miljoner ton på kontinenten. Vi skulle även bli klimatneutrala eftersom det motsvarar alla våra utsläpp idag, inklusive trafiken.
Det finns en hel del att göra för att få fjärrvärmen mer konkurrenskraftig enligt Björn Karlsson som också anser att kraftvärme är den mest klimateffektiva formen av energi vi har idag.
– Misstaget man gör är att man bara tittar på de lokala utsläppen i Sverige. Alla bestämmelser, exempelvis energiskatterna, utgår bara från de svenska utsläppen. Man struntar fullständigt i det globala klimatet.
– Det är till och med så att de globala utsläppen ökar med de bestämmelser vi har idag. Jag kan ge dig ett exempel från kraftverket i min hemtrakt Linköping, ett kraftverk som går på kol. Det ger 30 procent el men också en massa fjärrvärme. Nu ska kraftvärmeverket stängas ner och det tycker jag är fullständigt vansinnigt. Man håller på att straffa ut sig genom att försöka höja fjärrvärmepriset.
– De närmaste åren då priserna stiger ändrar fjärrvärmen karaktär igen. Det primära blir då att leverera el. Biprodukten blir då värmen och vi får mer el producerat till europeiska priser. I det långa loppet blir det nästan som att skänka bort värmen. Idag gör vi av med tre gånger mer el i Sverige än vad som är normalt i resten av Europa. Det är det ingen som går ut med i klartext, inte ens Energikommissionen.
– Vi kommer inte att kunna göra av med mer el än vad man gör i omvärlden och följden blir att vi får ett ännu större elöverskott, säger Björn Karlsson.