Westinghouse storsatsar på kärnbränsle

Westinghouses bränslefabrik i Västerås. Foto: Westinghouse
José Emetirio Gutiérrez, Senior vice president för affärsområdet Nuclear fuel and manufacturing på Westinghouse, klipper bandet under invigningen. Foto: Jakob Svärd

Westinghouse levererar kärnbränsle, komponenter och tjänster till kunder över hela världen. Med investeringar i ny process- och monteringsutrustning samt invigningen av en ny fabrikslokal i Västerås ökar man kapaciteten för att möta morgondagens produktionsutmaningar.

Europa och resten av världen går mot en framtid som bygger på förnybara energikällor. Samtidigt fortsätter koldioxidsnåla kärnreaktorer att fylla en viktig strategisk roll – inte minst när antalet länder som behöver byta ut exempelvis kolkraft för att nå sina respektive klimatmål ökar. Den globala kärnkraftjätten Westinghouse, med ett flertal anläggningar i Sverige, bygger nu ut sin tillverkning på Finnslätten i Västerås för att möta en ökad efterfrågan av särskilda typer av kärnkraftbränsle i Europa.

Satsningen ska bland annat möjliggöra fleråriga leveranser av så kallat VVER-1000-bränsle till sex reaktorer som drivs av den ukrainska kärnkraftoperatören EnergoAtom. VVER-1000-reaktorerna står idag för 56 procent av Ukrainas totala elproduktion och utgör grundbulten för landets energiförsörjning:

– Det här är en väldigt betydande affär för oss. EnergoAtom är vår näst största kund för fabriken i Västerås. Själva bränsletypen VVER-1000 är den som har störst potential att växa ytterligare i vår produktion, berättar Magnus Hermansson, fabrikschef på Westinghouses bränslefabrik i Västerås, och fortsätter:

– Det är en reaktortyp av rysk design med ett sexkantigt bränsle vilket skiljer sig lite från de mer traditionella fyrkantiga bränslena. Kunden levererar uranet till oss i cylindrar som innehåller uranhexafluorid, sedan omvandlar vi det till urandioxid och pressar det till något som kallas för kuts, ett slags småpellets. Dessa rör bildar ett bränsleknippe tillsammans med spridare och topp- samt bottenplatta. Sedan levereras det färdiga bränslet till kunden.

Den nyinvigda byggnaden på 600 kvadratmeter ska tjäna som uppställningsplats för färdigt bränsle. Parallellt med uppförandet av den nya lokalen har Westinghouse i Västerås även investerat i ny monteringsutrustning – också för att möta kraven för en större produktionskapacitet:

– Satsningen hänger ihop med att vi fått ett ordentligt utökat avtal med en av våra kunder i Ukraina, Energoatom, som vi ska leverera bränsle till. Vi ska förse sex reaktorer med bränsle under flera år framöver och vi behöver investera för att klara av den här produktionen. Det är ett projekt som har drivits under högt tempo och med hög kvalitet under de senaste 14 månaderna, berättar Magnus.

Det nya kontraktet, som skrevs i december 2014, innebär leveranser varannan månad till Ukrainas reaktorer under de nästkommande åren och skapar på sikt många nya arbetstillfällen. Westinghouses expansion innebär på så sätt inte bara en ökad satsning på kärnkraftbränsle – utan också på Västerås:

– Vi utsågs till den site inom Westinghouse som fick i uppdrag att bygga upp VVER-kapaciteten. Vi har tillverkat den här typen av bränsle till några reaktorer förut men i ett betydligt lägre tempo. Det var rätt naturligt att den här expansionen skulle ske i Västerås. Vi har den rätta tekniken och kunskapen som krävs för att kunna tillverka det här bränslet. Det är jätteroligt att ta det här tillfället i akt att inviga vår satsning på VVER-1000, säger Magnus.