Göteborg Energi genomför klimatåtgärder som ska minska utsläppen av koldioxid från el- och fjärrvärmeproduktionen i Göteborg med 95 000 ton. Bolaget lägger 70 miljoner kronor på åtgärder för minskade utsläpp. Samtidigt sänker man priset på fjärrvärme.
– Många av våra kunder har höga ambitioner när det gäller att minska sina koldioxidutsläpp och vill ha mindre fossilt i den fjärrvärme de köper från oss. Att kunna sänka priserna samtidigt som vi satsar 70 miljoner kronor på åtgärder som minskar utsläppen från vår el- och fjärrvärmeproduktion känns därför riktigt bra. Det är också en del av resan mot vårt och stadens långsiktiga mål att all fjärrvärme ska komma från förnybara eller återvunna källor år 2030, säger Lotta Brändström, vd på Göteborg Energi.
Priset på fjärrvärme sätts i samråd med kunderna i den så kallade Prisdialogen. För 2017 sänks priset med 0,5 procent. Prissänkningen möjliggörs av låga bränslepriser som i sin tur ger lägre kostnader för fjärrvärmeproduktionen. Tillsammans med kunderna har Göteborg Energi kommit överens om att använda en del av utrymmet till åtgärder för att minska den fossila andelen i fjärrvärme- och elproduktionen.
De klimatåtgärder som genomförs 2017 handlar bland annat om att använda en del biogas tillsammans med naturgas och att i större utsträckning använda biobaserade anläggningar före fossilbaserade anläggningar.
– Redan idag kommer 90 procent av vår fjärrvärme från förnybara eller återvunna källor. För att nå det långsiktiga målet om fossilfrihet 2030 planerar vi bland annat för en ny kraftvärmeanläggning baserad på biobränsle, säger Lotta Brändström.