Leveranserna av fjärrvärme till slutkund ökade under 2015. Samtidigt så minskade klimatutsläppen med 8 procent. Detta enligt ny statistik för fjärrvärmens bränslen och miljövärden, framtagen av Energiföretagen Sverige.
Under 2015 så ökade fjärrvärmeleveranserna något då 45,9 terawattimmar värme och tappvarmvatten levererades av Energiföretagen Sveriges medlemsföretag till kunder runt om i landet. Motsvarande siffra för 2014 var 45,2 terawattimmar.
Minskningen av klimat- och miljöpåverkande utsläpp beror på att det används allt mer förnybara bränslen inom fjärrvärmen. Då främst spill från skogen, men också mer återvunnen energi. Andelen förnybar och återvunnen värme är över 90 procent. En ytterligare orsak är att energin används på ett mer effektivt sätt.
I genomsnitt omvandlades varje kilowattimme primärenergi till minst 5 kilowattimmar fjärrvärme levererad till kund. Fjärrvärmen producerades med en verkningsgrad motsvarande 97 procent, en i sammanhanget imponerande siffra. Det beror dels på att många fjärrvärmeföretag har gått över till att producera kraftvärme, dels att de återvinner värmen i rökgaserna med rökgaskondensering. På många håll i landet så återvinns också spillvärme från industrier och energin ur avfall som inte återvunnits på annat sätt tas vara på.
Fjärrvärmebranschens omställning har pekats ut som en av de främsta förklaringarna till Sveriges framgångar med att nå klimatmålen. Och omställningen fortsätter. Klimatutsläppen, som redan var på en mycket låg nivå, minskade ytterligare 8 procent mellan 2014 och 2015, trots de ökade leveranserna.
Fjärrvärmebranschen minskade energiförbrukningen och andelen fossila bränslen med 4 procent vardera under 2015. Totalt var 5,8 procent av det tillförda bränslet fossilt, från naturgas (2,2 procent) stenkol (2,1 procent) och eldningsolja (1,3 procent). Utsläppen från produktion och transport av bränslen minskade också något.