Ryssland planerar att bygga 28 nya kärnreaktorer

Ryskt kärnkraftverk Kalinin. Foto: A Savin
Ryskt kärnkraftverk Kalinin. Foto: A Savin

Just nu är fyra av tio svenska kärnreaktorer på väg att läggas ner. Ryssland har däremot startat ett stort och ambitiöst projekt för utbyggnad av kärnkraften. Landet planerar att bygga 28 nya rektorer inom de närmaste åren tillkännagav den ryska federala kärnkraftsenergimyndigheten nyligen. För tillfället byggs det 10 nya anläggningar, vilket innefattar även ett helt nytt koncept för kärnkraftverk, så kallade flytande kärnkraftverk.

Ryssland har ett trettiotal kärnreaktorer som producerar 21 743 megawatt elektricitet, vilket är ungefär 16 procent av den totalt producerade energin. Man har stora planer på att bygga ut kärnkraften. Enligt den nya energipolitiken som skapades 2003 i Ryssland, som går ut på att minska beroendet av fossila bränslen, ska de nya målen som då sattes upp, kan uppnås genom fördubbling av kärnkraften fram till mellan åren 2003 och 2020. 2006 tillkännagav den ryska federala kärnkraftsenergimyndigheten att de framtida planerna inom kärnkraftsindustrin innebär att 23 procent av landets elproduktion ska komma från kärnkraften år 2020 och 25 procent 2030.

Det ryska statliga kärnenergibolaget Rosatom expanderar även kraftigt utanför Ryssland. Företaget erbjuder paketlösningar på kärnkraft där finansiering, byggande och drift av kraftverk ingår. Bolaget planerar att bygga nya kärnkraftverk i Bulgarien, men även utvecklingsländer som Bangladesh, Nigeria och Etiopien är intresserade.

Rosatom, som bygger, tränar personal, tillhandahåller kärnbränsle och erbjuder länderna att ta tillbaka det använda bränslet till Ryssland. Men den kanske viktigaste anledningen till att många länder väljer just Rosatom som leverantör, är att de lånar ut pengar för att bygga kraftverken.