SSAB, LKAB och Vattenfall i gemensamt projekt

Foto: SSAB
Foto: SSAB

SSAB, LKAB och Vattenfall initierar ett projekt för att lösa koldioxidfrågan i svensk stålindustri. Tillsammans vill företagen inleda ett arbete för att utveckla en stålproduktion som inte släpper ut koldioxid, utan istället vatten.

Världen står inför stora utmaningar då man ska ställa om till ett mer hållbart samhälle. SSAB:s nuvarande produktionssystem är ett av de mest koldioxideffektiva i världen. Samtidigt innebär dagens teknik för stålframställning med koksverk och masugnar att företaget är Sveriges enskilt största utsläppare av koldioxid.

SSAB, LKAB och Vattenfall säger sig tillsammans vara beredda att ta ett stort ansvar för att hitta en långsiktig lösning på koldioxidfrågan i stålindustrin. Därför meddelar företagen nu att man initierar ett gemensamt industriellt utvecklingsprojekt för utveckla en stålproduktion som släpper ut vatten istället för koldioxid.

– Miljö- och hållbarhetsfrågor är sedan flera år en del av SSAB:s långsiktiga strategi. Men vi vill göra mer än så. Vi vill med det här initiativet ta ett ansvar för att långsiktigt lösa koldioxidfrågan i stålindustrin, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef SSAB

Bolagen menar att Sverige har unika förutsättningar för ett sådant projekt. Man pekar på att det i landet finns en specialiserad och innovativ stålindustri, tillgång till elkraft som är fossilfri och Europas mest högkvalitativa järnmalm.

– Det är mycket tillfredställande att delta i ett initiativ för att framtidssäkra en av Sveriges viktiga industrinäringar genom att ersätta fossila bränslen i stålproduktionen med koldioxidfri el. Här ser vi början på ett mycket intressant och klimatvänligt utvecklingsprojekt som är gynnsamt för våra partners, Vattenfall och inte minst klimatet, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef.

Projektet skulle också innebära ett stort bidrag till ett fossilfritt Sverige. För att projektet ska kunna genomföras krävs även nationella insatser från staten, forskningsinstitut och högskolor under en period av 20-25 år.

– Sverige har chansen att ta ledningen i den här frågan. Inget annat land i Europa har samma förutsättningar; med den samlade kompetensen hos våra tre företag och med landets naturtillgångar. Men för att vi ska lyckas krävs också ett starkt politiskt stöd. Vi inom de tre bolagen har en klar framtidsvision; Tillsammans kan vi forma en mer hållbar framtid, där ett delmål skulle kunna vara stål utan kol, säger Martin Lindqvist.